HAMZA VIŠĆA O TERORIZMU U BANJSKOJ: "Srbija pokušava uvući BiH u napad na Kosovo, sve je ovo produkt BIA-e" (VIDEO)

"Od 2003. godine blokiran je bio budžet na nekih 300 miliona maraka i nikad iz RS-a nisu htjeli da se poveća taj budžet. Naš prijedlog modernizacije Oružanih snaga i sad stoji u ladicama", upozorava Višća

  • Politika

  • 06. Okt. 2023  

  • 4

Vođa terorističke grupe sa sjevera Kosova Milan Radoičić, prema naredbi o provođenju istrage u Srbiji, tereti se da je oružje, municiju i eksplozivna sredstva velike razorne moći nabavljao iz Tuzle, a da su mu isporučivani na teritoriji Beograda, najčešće na potezu Bubanj Potok – Vrčin.

Isti terorist Radoičić ekspresno je pušten da se brani sa slobode, jer je prema mišljenju Vučićevog režima potpuno bezopasan.

Nastoji li na ovaj način Srbija uvući BiH u napad na Kosovu i prikazati je kao zemlju partnera u terorizmu, govorio je Hamza Višća, vojno-politički analitičar, u emisiji ‘7PLUS’ Hayat TV.

"Pravosuđe bilo koje zemlje podatke dobija od obavještajno-sigurnosnih agencija svoje države. Ovo je produkt BIA-e, njihovog šefa koji računa da će planiranjem ovakvih vijesti dati dovoljno vremena vlasti Srbije da objasni neki scenario u kojem nema njihove krivice. To plasiranje treba shvatiti kao dio hibridnog rata kojeg vodi Rusija protiv Zapadnog Balkana i BiH nastojeći da Zapadni Balkan bude nesposoban za euroatlanske integracije", rekao je Višća.

Osvrnuo se i na fotografije oružja, te je govorio o tome jesu li se takvi minobacači i municija proizvodili nekad u BiH.

"Što se tiče slika, može se reći da se radi o minobacačima, što prema informacijama koje imam sa Kosova, nisu proizvedeni u BiH nego su novije proizvodnje, dakle proizvodnje iz Srbije. Vučić je iznenađen trenutkom kada se desio događaj. Može imati veze sa tim da je Vulin prvi čovjek Rusije u Srbiji, a neki kažu da je Dodik prvi čovjek Rusije na Balkanu. Prednost koju je Vučić imao poslije posljednje runde razgovora sa Kurtijem izgubio je sa ovim postupkom. Ovaj postupak se u Evropi okarakterisao kao teroristički akt", ističe Višća.

Višća je prokomentirao i najavu Federalne uprave policije kako će, na osnovu medijskih navoda iz Srbije, tražiti iz te države informacije o navodnoj ilegalnoj kupovini oružja u Tuzli za potrebe tamošnjih institucija i pojedinaca.

"Previše vremena trošimo na taj događaj. Lajiku je jasno da iza toga stoji Srbija. Najnormalnije bi bilo da je naš ministar sigurnosti pitao, a ne federalni ministar. On zna tačno o čemu se radi. Nema potrebe da se oglašava, ali bilo bi najnormalnije da se oglasi ministar sigurnosti i to sa drugim pitanjima. Pravo pitanje je gdje se ulazak BiH u NATO izgubio u spoljno političkim ciljevima ove vlasti. Najadekvatnija sankcija Srbiji bi bila da EU i međunarodna zajednica promijene pristup sigurnosti i miru na Zapadnom Balkanu koji se vodi preko Beograda. Ovaj postupak je pokazao da Vučić ne drži ni svoje ljude pod kontrolom. Odnos treba da svedu na pitanje odgovornosti", smatra Višća.

Mađarska od 1. januara 2024. preuzima komandu nad EUFOR-ovom misijom Althea u Bosni i Hercegovini. Višća se osvrnuo na to treba li građane brinuti činjenica da vodstvo EUFOR-om preuzima Mađarska koja saradnju razvija isključivo s RS-om.

"To ne znači ništa. Mogli su dovesti bilo koga drugog. Shvatam u kojoj smo poziciji. Koga su zmije ujedale i guštera se boji. Misija EUFOR-a je nešto sasvim drugo i odvija se na drugi način. Važno je da u komandi NATO-a uvijek je komadant Amerikanac, a zamjenik Evorpljanin. Trenutno je to Francuz. Taj Evropljanin je šef operativnog štaba. Ništa se ne mijenja. Ne trebamo da se plašimo. Kažemo da hoćemo u EU. Ne trebamo sumnjati u svaku članicu EU i trebamo nastojati da izgradimo dobre odnose. Ne vjerujem da RS ima bolje odnose sa Mađarskom, nego Dodik ima dobre odnose sa predsjednikom Mađarske. To ne znači da treba zanemariti odnose BiH sa Mađarskom. Mislim da je sadašnja veza Dodika i Orbana bazirana na tome mogu li se naći pare za kredit da se izbjegne finansijski kolaps RS-a", govori Višća.

Vijeće ministara BiH nije donijelo odluku o izdvajanju novca za nabavku američkih helikoptera. Protiv su glasali ministri iz RS-a. Dok se naši susjedi naoružavaju, BiH u vezi s tim gotovo da ne radi ništa.

"Imamo oružje koje je starije od svakog vojnika u Oružanim snagama. Od 2003. godine blokiran je bio budžet na nekih 300 miliona maraka i nikad iz RS-a nisu htjeli da se poveća taj budžet. Naš prijedlog modernizacije Oružanih snaga i sad stoji u ladicama. Dešava se blokada institucija od strane Dodika i zbog toga mi ovako stojimo. Njima ne odgovaraju institucije u BiH koje mirišu na normalnu instituciju. Jedna od uspješnih reformi je reforma odbrane u BiH. Na modernizaciji se nije insistiralo posljednjih godina. Helez je tražio od ministra finansija da uđe to u budžet, ali mislim da nema političke volje da se to uradi", rekao je Višća.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...