STOTINE MRTVIH I RANJENIH U IZRAELU: Hamas dronovima uništava moderne izraelske tenkove, prodrli su duboko u terotoriju, zarobili i visoke oficire IDF-a

Zarobljen veliki broj izraelskih vojnika. Među njima i visoki oficiri. Hamas zaposjeo veliku teritoriju.

  • Svijet

  • 07. Okt. 2023  

  • 0

U iznenađujućem napadu Hamasa na izraelske teritorije umiješana je Rusija.

To tvrdi analitičar Sergej Sumlenny.

On je na svom X-nalogu postavio snimak uništenja modernog tenka izraelske vojske iz zraka. 

"Jasno je da Rusija stoji iza napada Hamasa. Niti jedan saveznik Hamasa, osim Rusije, nema iskustva u korištenju dronova iz kojih se izbacuju bombe na moderne borbene tenkove. Samo je Rusija mogla obučiti Hamas u ovome", tvrdi Sergej Sumlenny.

On je osnivač European Resilience think-tanka. 

U dosadašnjim sukobima Hamasa i izraelskih vojno-policijskih snaga poginulo je najmanje stotinu Izraelaca i više od 200 Palestinaca. 

Dok Izrael snažno raketama i bombama zasipa Gazu, Hamas je duboko prodro u teritoriju Izraela i drži veliki broj zarobljenika. 

Hamas tvrdi da su među uhvaćenima i visoki oficiri izraelske vojske.

To je u izjavi za Al Jazeeru potvrdio i zamjenik komandanta Hamasa Saleh Al-Arouri. 

"Očekujemo da se borbe nastave i da se front borbe proširi. Imamo jedan glavni cilj: našu slobodu i slobodu naših svetih mjesta", rekao je on.

Izraelske odbrambene snage (IDF) objavile su više snimaka žestokih borbi koje se vode.

Premijer Izraela Benjamin Netanyahu objavio je da će "do kraja dana Izrael biti očišćen od terorista Hamasa".

SAD su objavile da izražavaju saučešće vladi "zbog izraelskih žrtava".

"Izrael se ima pravo braniti", saopćeno je iz State Departmenata. SAD su najavile da će dostaviti neophodnu pomoć Izraelu. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...