ABU FADAK, VOĐA NAJSNAŽNIJE IRAČKE MILICIJE O IZRAELU: "250 hiljada boraca čeka naredbu Khameneia"

Napad je dodatno zakomplikovao situaciju na Bliskom istoku, gdje napetosti bujaju od početka rata u Gazi u oktobru.

  • Svijet

  • 06. Apr. 2024  

  • 0

Šef iračkih Narodnih mobilizacijskih snaga (PMF), najsnažnije milicje u Iraku Abdul Aziz al-Mohammedawi, poznat pod svojim ratnim imenom "Abu Fadak", rekao je u da čekaju odluku iranskog vrhovnog vođe ajatolaha Alija Khameneija o tome kako odgovoriti na izraelski napad u Damasku. "Ono što se sada događa između svih grupa otpora u Jemenu, Iraku, Libanu, Palestini i također u Islamskoj Republici Iran je objava kraja Izraela", rekao je Abu Fadak medijskim kućama u Iranu u petak.

PMF u Iraku prema procjenama broji oko 250.000 boraca, od kojih su mnogi prekaljeni veterani rata protiv tzv. Islamske države.

Izjava je uslijedila nakon što je iranska državna televizija izvijestila da se broj mrtvih u napadu na zgradu konzulata popeo na 13, uključujući sedam Iranaca i šest sirijskih državljana.

"Čekamo odluku iranskog lidera da vidimo što je sljedeće i kakav će biti odgovor na izraelski napad na iranski konzulat u Damasku i ubistvo nekih od zapovjednika IRGC-a", dodao je Abu Fadak.

Ranije je iranski predsjednik Ebrahim Raisi izjavio da "kukavički zločin neće proći bez odgovora".

"Pošto nije uspio uništiti volju fronte otpora, cionistički režim je ponovno stavio slijepa ubistva na svoj dnevni red kako bi se spasio", rekao je Raisi.

Pridružio se i Hezbolah, grupa koja izmjenjuje napade s Izraelom preko granice s Libana od početka izraelskog rata u Gazi, upozoravajući da napad na iranske diplomatske prostorije" neće proći bez kazne za neprijatelja i cijena osvete." 

Izrael nije preuzeo odgovornost za napad u Siriji, koji je u ponedjeljak navečer uništio konzularnu zgradu uz glavnu zgradu ambasade u luksuznoj četvrti Mezzeh u Damasku.

Napad je dodatno zakomplikovao situaciju na Bliskom istoku, gdje napetosti bujaju od početka rata u Gazi u oktobru.

Teheran je pokušavao izbjeći direktan sukob s Izraelom, dok je podržavao saveznike koji su se angažirali protiv izraelskih i američkih ciljeva. No, strahuje se da bi posljednji incident mogao označiti potpunu eskalaciju.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...