JEZIVI SNIMCI U IZRAELU: Žene na silu ugurane u kombije, djecu odvode u Gazu, Hamas otima civile i iz kuća (VIDEO)

Izrael, zvanično nije potvrdio otmice, ali sve je više izvješataja, kao i snimaka, koji svjedoče u prilog tome.

  • Svijet

  • 07. Okt. 2023  07. Okt. 2023

  • 0

Pripradnici grupe Hamas i Islamski džihad tvrde da su uzeli Izraelce kao taoce, čak da među otetima nisu samo civili, već i da ima visokih oficira. Izrael, zvanično nije potvrdio otmice, ali sve je više izvješataja, kao i snimaka, koji svjedoče u prilog tome.

Postoje nepotvrđeni izvještaji da je 57 Izraelaca, mrtvih i živih, odvedeno u Gazu, navodi Guardian, i napominje da društvenim mrežama kruže „mračni video snimci“, prenosi Nova.rs.

Na tim snimcima vide se ljudi, žene, pa čak i djeca, koje guraju u kamione i voze u pravcu Gaze.

Također, objavljeni su i snimci na kojima se vide povrijeđeni i ranjeni civili koje militanti pod pretnjom oružjem borci Hamasa tjeraju da pješke idu ka granici sa Gazom.

Prvi na udaru su se našli gradovi koji se nalaze u blizini granice sa Gazom.

Prema riječima izraelskih vojnih zvaničnika, militanti su u Izrael ušli iz Gaze preko kopna, mora i vazduha, koristeći paraglajdere, ali i rušeći granicu buldožerima. Na snimcima koji su jutros objavljeni vidi da je granica probijena.

Upadali su u kuće i držali taoce

Izraelci koji žive u južnom dijelu zemlje svjedoče da su im militanti čak i upadali u kuće i držali ljude kao taoce.

Stanovnica Tel Aviva Gaja, kazala je za Haretz da je razgovarala telefonom sa svojom sestrom u južnom kibucu koja joj je prenijela da su militanti iz Gaze bili u njenoj porodičnoj kući.

„Rekla mi je da se ona i moj brat i otac kriju u skloništu. Od tada ne mogu da doprem do njih“, rekla je i dodala da joj je brat napisao da ima mnogo žrtava u kibucu, ali da nema ni vojske ni policije.

Podsjećamo, napad je počeo jutros na nekoliko gradova na centar i jug Izraela. Hamas, koji je preuzeo odgovornost za napad, tvrdi da je ispaljeno više od 5.000 raketa, dok Izrael tvrdi da su Palestinci ispalili 2.200.

Izrael je proglasio „ratno stanje“ i započeo vazdušne udare na pojas Gaze nakon iznenadnog raketnog napada palestinskih militanata koji su tvrdili da je to samo njihov „prvi udar“.

Tačan broj žrtava još nije poznat, a poslednje informacije kažu da je više od 100 osoba ubijeno i više od 740 ranjeno sa izraelske strane, dok palestinski zvaničnici tvrde da je broj mrtvih u izraelskim napadima skoro 200, kao i da je povređeno skoro 1.600 osoba.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...