KOMENTAR BIVŠEG UKRAJINSKOG AMBASADORA: Evo koja tri cilja je potrebno ispuniti kako bi se zaustavila Putinova agresija

Prisustvo Rusije, njene vojske ili marioneta na teritoriji bilo koje zemlje predstavlja prijetnju svima.

  • Evropa

  • 07. Okt. 2023  

  • 0

Piše: Oleksandr LEVČENKO (Antena M)

Na Trećem samitu Evropske političke zajednice učestvovalo je skoro 50 predsjednika i premijera. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski imao je govor na inauguracionoj sjednici samita, gdje je, između ostalog, istakao da Moskva jasno ističe svoju ambiciju da zauzme više imperijalnog prostora za sebe i ne dozvoli da Evropa bude prostor slobodnih nacija i demokratije gdje radi na razbijanju evropskog jedinstva.

A u isto vrijeme, rat je osnovno oruđe Rusije – oruđe za pokoravanje ili manipulaciju drugima. Rusija je decenijama pokušavala da zadrži kontrolu nad svojim susjedima podsticanjem i zamrzavanjem rata. Rusija je povrijedila cjelovitost Moldavije, pokušala da zdrobi i podjeli Gruziju, destabilizuje druge dijelove Kavkaza, davi Bjelorusiju, pokušava da otkine komadiće iz tijela Ukrajine. Svaki narod protiv kojeg Rusija na ovaj ili onaj način radi, svaka država koja je patila od ruskog uplitanja ili invazije, mora održavati posebno jedinstvo, posebne odnose sa svim drugim zemljama u Evropskoj uniji.

Takav format podrške potreban je za narode čije je živote Rusija već pokušala da uništi, kako se propast više nikuda ne bi proširila. Svim tim zemljama potrebna je ekonomska podrška, sigurnosne garancije, kako Moskva ne bi došla u iskušenje da ikada pokuša da slomi njihov suverenitet. Potreban je jasan signal: Rusija nema šanse. Agresor je najpouzdanije bude neutralisan porazom. Upravo sada postoji prilika da se nanese fundamentalni poraz ruskoj agresiji u Ukrajini.

Pored toga, šef ukrajinske države je naglasio da je Evropa nezavisnija od Rusije nego ikada ranije, dokazala je da ima pravo da bude svjetski centar za zaštitu ljudskih sloboda i međunarodnog prava. Evropa mora biti jaka. Zahvaljujući Ukrajini, vojnici evropskih zemalja sada se ne bore protiv Rusije. Niko ne sumnja u snagu NATO-a, ali ne žele ni da testira kako će biti ako Alijansa bude morala da se zauzme za nekoga. Moramo pobijediti u Ukrajini kako Putin ne bi mogao ovu agresiju prebaciti na nekog drugog. I to je realno. Za ovo, svima nama je potrebno: Prvo. Jedinstvo i solidarnost cijele Evrope moraju biti nepokolebljivi. Jedinstvo svih 27 zemalja EU, čitava Evropa, ne samo EU, snaga zajedničkih pravila i sporazuma, snaga sposobnosti Evropske unije da se širi u skladu sa svojim osnivačkim ugovorima.

Drugo. Putinu se ne može dozvoliti da destabilizuje bilo koji drugi dio svijeta kako bi uništio moć Evrope. Moramo nastaviti primjenjivati sankcije, politički i ekonomski, kako Rusija ne bi mogla širiti haos. Prisustvo Rusije, njene vojske ili marioneta na teritoriji bilo koje zemlje predstavlja prijetnju svima. Moramo zajedno raditi na potiskivanju Rusije sa teritorija drugih zemalja.

Treće. Mogućnosti ukrajinskih vojnika. Svaki ruski dron oboren u Ukrajini, svaki ruski tenk uništen u Ukrajini je garancija da ovaj dron, ovaj tenk, bilo koje drugo rusko oružje uništeno u Ukrajini neće pogoditi nikog drugog u Evropi. Dodatni sistemi protivvazdušne odbrane za Ukrajinu, dodatna artiljerija i granate, dodatne rakete dugog dometa i bespilotne letjelice za ukrajinske vojnike, kao i dodatni formati podrške i bezbjednosnih garancija za nacije ugrožene Ruskom Federacijom - sve je to da bi se Evropa zaštitila od novog agresivnog koraka Rusije.

A da u bliskoj budućnosti nigdje u Evropi ne bi bilo rata, evropsko jedinstvo mora funkcionirati sto odsto. Neka Putinove ambicije propadu, a ne evropske zemlje i gradovi. Pobjeda je neophodna, - rezimirao je Volodimir Zelenski u svom govoru.

Glavni rezultat sastanaka predsjednika Ukrajine u okviru III samita Evropske političke zajednice su važni sporazumi o jačanju sposobnosti sistema PVO Ukrajine. Uoči zimskog perioda, najhitnije pitanje za Ukrajinu je jačanje protivvazdušne odbrane kako bi se Ukrajinci bolje zaštitili od ruskih terorističkih napada poput onog koji se dogodio u oblasti Harkov. Postoji snažan napredak u ovom pravcu. Ovo je šest novih Hawk sistema španske vlade. Osim toga, sastanak sa saveznim kancelarom Olafom Šolcom rezultirao je odlukom da će njemačka vlada raditi na tome da Ukrajini obezbijedi još jedan sistem protivvazdušne odbrane Patriot.

Tokom posjete predsjednika Volodimira Zelenskog Kraljevini Španiji, bio je susret kod kralja Filipa VI i važni sastanci sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom, predsednikom Evropskog savjeta Šarlom Mišelom, premijerom Velike Britanije Rišijem Sunakom i predsjednicom Evropskog parlamenta Robertom Mezzolom.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...