KRVOPROLIĆE U IZRAELU: Više od 200 mrtvih i 1.100 ranjenih, eksplozije odjekuju Tel Avivom, oglasile se sirene za uzbunu (FOTO + VIDEO)

Mnogi putnici ostali zarobljeni na aerodromima u većim gradovima u Izraelu, dok nebo paraju rakete koje Hamas ne prestaje da ispaljuje.

  • Svijet

  • 07. Okt. 2023  07. Okt. 2023

  • 0

Broj Izraelaca koji su poginuli u današnjem napadu Hamasa na Izrael porastao je na više od 200, dok je povrijeđeno njih više od 1.100, javljaju izraelski mediji. Potresni snimci iz Izraela obišli su planetu, a jedan je zabilježen na aerodromu u Tel Avivu.

Mnogi putnici ostali zarobljeni na aerodromima u većim gradovima u Izraelu, dok nebo paraju rakete koje Hamas ne prestaje da ispaljuje, piše Nova.rs.

Jedna potresna scena zabilježena je na aerodromu "Ben Gurion" u Tel Avivu. Putnici su primorani da se sakriju od napada, pa leže na pisti i pokrivaju svoja tijela. Jedni druge pokušavaju da zaštite i grčevito se drže za svoje kofere.

Video snimak sa aerodroma pokazuje da na pisti leže i djeca. Neki putnici pričaju telefonom, a sudeći o njihovim licima djeluju veoma zabrinuto zbog novonastale situacije.

Svo vrijeme dok traje snimak čuju se sirene za uzbunu u pozadini.

Oružano krilo militantne grupe Hamas saopćilo je danas da je ispalilo 150 raketa na Tel Aviv, javlja Reuters. Sirene i više od desetina glasnih eksplozija čuju se širom Tel Aviva, javljaju CNN-ovi novinari s terena, prenosi Index.hr.

Lokalni mediji javljaju da je izraelska vlada prekinula sjednicu zbog napada na Tel Aviv.

Desetine naoružanih ljudi iz grupe Hamas je ušlo u južni Izrael u iznenadnom napadu, a izraelska vojska odgovorila je pokretanjem operacije "Gvozdeni mačevi", u okviru koje izvodi napade na ciljeve Hamasa.

Izraelska vojska saopćila je da gađa ciljeve u pojasu Gaze usred "procene situacije", prenosi BBC.

Kako je navedeno "terorističke grupe" su se ubacile u više naselja na jug zemlje i uz to je hiljade raketa ispaljeno na centralnu i južnu teritoriju Izraela, a sirene za zračni napad se oglašavaju širom zemlje.

Ćelije Hamasa iz Gaze infiltrirale su se jutros u brojne zajednice na jugu Izraela, a pored toga, na centar i jug zemlje je ispaljeno na hiljade raketa.

Premijer Izraela Benjamin Netanijahu izjavio je poslije raketnih napada Hamasa i upada njegovih pripadnika na izraelsku teritoriju, da je Izrael u ratu.

Palestinsko ministarstvo zdravlja u Gazi je saopćilo da su najmanje 232 Palestinaca ubijena, a da je najmanje 1.697 ranjeno na toj teritoriji u izraelskoj odmazdi nakon napada Hamasa na Izrael, prenio je "Times of Israel".

Dragan Čović osudio napade na Izrael

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović osudio je napade na Izrael i podijelio svoju sliku sa premijerom Izraela Benjaminom Netanyahuom.

Čović je napisao: "Užasne slike napada na Izrael. Izražavam žaljenje za svaku žrtvu i razaranje, koje se desilo. Nadam se brzoj uspostavi mira.

Protest u Istanbulu

Stanovnici Istanbula izašli su na skup ispred Fatihove džamije u znak podrške Hamasu.

Crni bilans se povećava

Najmanje 232 Palestinca je poginulo, a više od 1.697 je ranjeno u borbama, saopštilo je ministarstvo zdravlja u Gazi, a prenio CNN.

Ministarstvo nije saopćilo gdje su poginuli, kao ni da li među žrtvama ima militanata Hamasa, ili civila u Gazi.

"Medicinski timovi rade punim kapacitetom da spasu desetine kritičnih slučajeva", saopćilo je ministarstvo.

Ubijen palestinski novinar u Gazi

Palestinski novinar Mohamed Salhi ubijen je danas u izraelskom napadu na pojas Gaze. On je ubijen dok je izvještavao o događajima na granici istočno od Al Bureija, u centralnom pojasu Gaze.

Izraelska vojska bombardovala kuću lidera Hamasa

Izraelski avioni gađali su večeras kuću lidera Hamasa Jehije al-Sinvara u mestu Kan Junis, na jugu Pojasa Gaze, javili su mediji Hamasa. Nema informacija o žrtvama.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...