REKONSTRUKCIJA VLASTI U ZDK: Tri imena u opticaju za premijera

U novoj Vladi ZDK neće biti Bosanskohercegovačke inicijative Kasumović Fuad, SDP-a, Naroda i Pravde, te Naše stranke.

  • Politika

  • 08. Okt. 2023  

  • 1

Stranke koje su već u vlasti zadržavaju svoje resore. Nove članice koalicije među sobom će odrediti imena novih šest ministara.

Premijerka Zeničko-dobojskog kantona Amra Mehmedić sutra bi trebala biti smijenjena, piše Politički.ba.

Na hitnoj sjednici Skupštine ZDK, koju je iniciralo 13, od ukupno 20 zastupnika nove parlamentarne većine predvođene Strankom demokratske akcije očekuje se da se pokrene procedura izbora nove vlade u kojoj neće biti Bosanskohercegovačke inicijative Kasumović Fuad, Socijaldemokratske partije, Naroda i Pravde, te Naše stranke.

Po prvi put u historiji ZDK, u vlasti neće biti ni Hrvatska demokratska zajednica Bosne i Hercegovine. 

Kako saznaje Politicki.ba, dogovor novih koalicionih partnera je da stranke koje su bile u Vladi koju je predvodila Mehmedić, zadrže svoje resore. 

To znači da će ministra privrede ostati Samir Šibonjić (NES). Isto važi i za resore Demokratske fronte - ministricu finansija Dženanu Čišija i Adnana Sirovića, aktuelnog ministra za boračka pitanja.

Nejasno je koji će resor dobiti Ivo Tadić, koji je nedavno napustio HDZ BiH.

Ova stranka imala je u odlazećoj vladi resor rada, socijalne politike i izbjeglica koji je vodio Zlatko Jelić, te Ministarstvo zdravstva na čijem je čelu bila Tanja Radoš-Kosić

Pregovori nove koalicione većine su u toku. 

Ono što je zanimljivo je da se u opticaju za premijera, kojeg daje SDA pominju tri imena: Nezir Pivić, Mirnes Bašić i Spahija Kozlić.

Pivić je predsjednik Gradskog odbora SDA Zenica i zastupnik u Federalnom parlamentu. 

Bašić je kadar kakanjske SDA. Bio je premijer ZDK prije prošlogodišnjih izbora. 

Spahić je bio ministar u njegovoj vladi. Vodio je resor obrazovanja. 

Prema ustaljenom postupku, na koordinaciji stranaka većine najveća stranka prva bira poziciju. SDA je već "zapikala" premijera. 

Onda idu ostali, novi članovi većine. 

"Na stolu" su ministarstva za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, unutrašnji poslovi, obrazovanje, nauka, kultura i sport, prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline, te zdravstvo, rad, socijalnu politiku i izbjeglice i pravosuđe i uprava.

U srijedu, 11. oktobra, Skupština ZDK bi trebala dati mandat kandidatu SDA za premijera da okupi novi kabinet, saznaje Politicki.ba.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...