VOJNI ANALITIČAR GORDAN AKRAP: "Moguće je ograničeno širenje rata na Bliskom istoku, postoje indicije da je Rusija pomogla..."


Naglasio je da postoji nekoliko iznimki kad se radi o širenju sukoba.

  • Evropa

  • 09. Okt. 2023  

  • 2

U Dnevniku HRT-a, gostovao je stručnjak za geopolitiku, Gordan Akrap. Osvrnuo se na ratno stanje u zemlji gdje je drugi dan sukoba rezultirao stotinama mrtvih i ranjenih. Objasnio do kakvih posljedica bi moglo doći ukoliko izraelsko-palestinski sukob dodatno eskalira.

Gordan Akrap, stručnjak za geopolitiku i hibridne sukobe sa Sveučilišta Sjever istaknuo je kako su pregovori između Izraela i Saudijske Arabije "vrlo vjeroVatno" jedan od okidača napada Hamasa.

- Vrlo je vjerojatno to jedan od okidača. Ako se sjetimo, prije tri godine kada je potpisani Abrahamski sporazumi s Emiratima i Bahrainom, Hamas je bio naglasniji i govorio da je to nož u leđa, podsjetio je.

Naglasio je kako je cilj ove krize "prebacivanje pažnje" s rata u Ukrajini.

- Sasvim sigurno je to jedno od ključnih pitanja pored razvoja dodatnih kriza u svijetu i prebacivanja težišta pažnje s rata u Ukrajini, rekao je.

Ustvrdio je kako bi potpisivanje sporazuma između Izraela i Saudijske Arabije moglo stabilizirati situaciju na Bliskom istoku

- Da dođe do sporazuma između Izraela i Saudijske Arabije. U tom trokutu između Izraela, Egipta i Saudijske Arabije, rješavalo bi se pitanje dugoročne stabilizacije mira na Bliskom istoku. Tako bi se pitanje Hamasa poistovjetilo s terorističkim pitanjem. Hamas ne treba poistovjećivati s Palestincima jednako kao što Palestince ne treba poistovjećivati s Hamasom, dodao je.

“Hamas ne treba poistovjećivati s Palestincima jednako kao što Palestince ne treba poistovjećivati s Hamasom”

Poruke iz Saudijske Arabije "skladne i odmjerene"

Ocijenio je kako će pregovori između Izraela i Saudijske Arabije "uroditi plodom" ukoliko u posredovanju budu sudjelovao SAD sa "sigurnosnim" jamstvima.

- Izgleda da toga neće biti s obzirom na izjave koje su došle iz Saudijske Arabije. One su vrlo skladne i odmjerene. Postoji velika razina izvjesnosti da će ti pregovori uroditi plodom uz posredovanje SAD-a i davanjem jamstava Saudijskoj Arabiji, ustvrdio je Akrap.

Na pitanje hoće li Hezbolah ući u sukob, Akrap je odgovorio kako je to "teško za procijeniti".

- To je uistinu teško za procijeniti. Činjenica je da Hezbolah i Izrael redovno izmjenjuju vatru. To ne izlazi iz uobičajenih aktivnosti. To pokazuje da Hezbolah vrlo vjerojatno nije bio upoznat s napadom Hamasa, pretpostavio je.

- Postoji pretpostavka da je Hezbolah shvatio u kakvu bi se tešku situaciju doveo da napadne državu Izrael. Sasvim sigurno bi bili suočeni sa strašnim posljedicama, zaključio je.

Akrap je naglasio kako Hamas iza sebe ima organizacije i države koje ih podržavaju.

- Hamas nije samostalan igrač. To se po svemu vidi. Vidi se i po izjavama Irana i Katara da oni snažno stoje iza Hamasa, rekao je.

Kazao je kako "postoje brojne indicije" da je Rusija pomogla Hamasu u organiziranju ovog napada.

- Postoje brojne indicije da je Rusija upetljana u davanje potpore Hamasu, posredno preko Irana. Ako se to potvrdi da je Rusija iza toga kao što je bio slučaj na sjeveru Kosova, to će ubrzati razvoj situacije u Ukrajini i pobjedu Ukrajine, ustvrdio je.

“Ako se to potvrdi da je Rusija iza toga kao što je bio slučaj na sjeveru Kosova, to će ubrzati razvoj situacije u Ukrajini i pobjedu Ukrajine”.

Akrap je ustvrdio kako, ako dođe do "razuma i smisla" ne vidi mogućnost proširenja sukoba.

- Ukoliko dođe do razuma i smisla, potrebe za racionalnim postupanjem, onda se ova kriza ne bi trebala proširiti izvan pojasa Gaze, rekao je.

Naglasio je da postoji nekoliko iznimki kad se radi o širenju sukoba.

- Moguće je da se proširi na sjever Izraela i jug Libanona. Možda može doći do udara u dubinu u Siriji i Iranu, upozorio je.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...