MOSKVA "IZUZETNO ZABRINUTA": "Sukob Izraela i Hamasa velika opasnost za region"

Moskva sa "velikom zabrinutošću" posmatra šta se dešava oko Izraela i na Bliskom istoku, rekao je Peskov, upozoravajući da trenutna situacija ima potencijal da se proširi.

  • Svijet

  • 09. Okt. 2023  

  • 0

Rusija je u ponedjeljak saopštila da sukob između Izraela i palestinskog pokreta Hamas u Pojasu Gaze predstavlja "veliku opasnost za region".

"Smatramo da je neophodno što prije ovu situaciju dovesti u miroljubivi smjer, jer nastavak takvog nasilja, naravno, prijeti daljom eskalacijom i rastom ovog sukoba. Ovo je velika opasnost za region, tako da smo izuzetno zabrinuti”, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov na konferenciji za novinare u Moskvi.

Moskva sa "velikom zabrinutošću" posmatra šta se dešava oko Izraela i na Bliskom istoku, rekao je Peskov, upozoravajući da trenutna situacija ima potencijal da se proširi.

On je dodao da raspored ruskog predsjednika Vladimira Putina trenutno ne uključuje kontakte sa rukovodstvima u Izraelu i Palestini, ali da se takvi kontakti mogu brzo dogovoriti ako je potrebno, prenosi Anadolija. 

Hamasovo vojno krilo, Brigade Al-Qassam, u subotu ujutro pokrenule su sveobuhvatnu operaciju nazvanu "Aqsa Flood". Hiljade raketa ispaljene su iz Gaze prema Izraelu, a naoružane grupe ušle su u naselja u regiji.

Grupa je saopštila da je operacija odgovor na izraelske napade u kompleksu džamije Al-Aksa u okupiranom istočnom Al-Qudsu (Jerusalemu) i povećano nasilje među naseljenicima.

Izraelska vojska je saopštila i da je od 7. oktobra iz Gaze u Izrael infiltrirano između 800 i 1.000 naoružanih palestinskih boraca i da su ušli u više od 80 tačaka sa granice i ušli u 20 naseljenih mjesta i 11 vojnih baza.

Najmanje 700 Izraelaca, uključujući 73 izraelska vojnika, ubijeno je, a više od 2.300 ranjeno u napadima, saopštilo je izraelsko Ministarstvo zdravlja.

Izrael je uzvratio, serijom zračnih napada na Pojas Gaze, ubivši najmanje 493 Palestinca i ranivši najmanje 3.751 drugih.

Uporedo s tim, palestinsko Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da su izraelske snage “intenzivirale agresiju“ na Gazu sa stotinama izvedenih napada.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...