PRESJEDNICA KOSOVA U POSJETI HRVATSKOJ: "Srbiju treba natjerati da ne ponovi agresiju, ako se sada izvuku..."

(...) Kosovo neće ostati jedina njihova žrtva, nego je zapravo u opasnosti čitava regija i gradi se novi front za Rusiju na Zapadnom Balkanu."

  • Regija

  • 10. Okt. 2023  

  • 0

Kosovska predsjednica Vjosa Osmani nalazi se u dvodnevnoj službenoj posjeti Hrvatskoj, dala je intervju za Dnevnik HRT-a.

Svjedočimo velikom rastu napetosti između Kosova i Srbije nakon što je došlo do napada na selo Banjska na sjeveru Kosova. Optužili ste Srbiju da pokušava anektirati sjeverni dio Kosova i ponoviti krimski scenarij.

Da, to je ono što se dogodilo. Ne bih rekla da je riječ o rastu napetosti između Srbije i Kosova, jer tu govorimo o podijeljenoj krivnji, to je narativ Srbije i Rusije, a nije riječ o tome. Riječ je o činu agresije koji je počinila Srbija. S jedne strane imamo jasnog agresora koji se služi paravojnim snagama i napao je teritorij Republike Kosova koja je žrtva tog napada. Prema tome ne možemo govoriti o nekoj podijeljenoj krivnji jer Kosovo ni na koji način nije dalo motiv za ovaj planirani napad.

To su ozbiljne optužbe. Imate li dokaze kojima biste potvrdili da je to tako?

Da. Riječ je o ozbiljnim optužbama ili riječ je o ozbiljnom činu. To je čin koji je usmjeren na anektiranje sjevernog dijela Kosova i to ne bi stalo na tome nego bi destabiliziralo čitavu regiju Zapadnog Balkana. Doista, zakoni o kojima govorim su jasni. Sjevernu brigadu i civilnu zaštitu srpska država otvoreno financira već neko vrijeme, a ponajviše posljednjih nekoliko mjeseci. Njihova obuka događala se u srpskim vojnim objektima i bazama, u Pasuljanskim livadama i u drugim vojnim bazama. O tome postoji i dokumentacija i snimljeni materijal. Srpska vojna industrija proizvela je oružje koje smo mi konfiscirali, a koje je pripadalo Sjevernoj brigadi i civilnoj zaštiti, nakon što je prije toga pripadalo samoj srpskoj vojski. Prema tome je lanac dokaza vodi do srpske vojske. A nadalje i sam Vučić je povezan s Milanom Radoičićem koji je vođa tog terorističkog napada.

Gospodin Vučić kaže da Beograd nema koristi od napada, zanijekao je gomilanje vojnih postrojbi na granicama s Kosovom i kaže da je premijer Kurti zapravo uzrok problema na Kosovu jer on terorizira kosovske Srbe.

To je tipično od Vučića, drugo ne bismo ni očekivali od nekoga koji je bio ministar Miloševićeve propagande i Miloševićeve vlade. To je nešto u čemu je on najbolji i to je propaganda. Ja se slažem s vama, doista Srbija nema koristi od tog napada, ali to je razuman argument. Nažalost, srpsko vodstvo nije razumno i nema na pameti napredak Srbije, dugotrajni mir i stabilnost ove regije. Nažalost, Srbijom danas vlada onaj isti mentalitet iz devedesetih i oni nas žele vratiti u to doba.

Ipak, visoki predstavnik EU-a za vanjske poslove Josep Borrell govori o davanju veće autonomnosti Srbima na Kosovu koju, navodno, premijer Kurti ne daje.

To nije dogovoreno u Bruxellesu. Ono što je predmet ohridskog i briselskog sporazuma je određeno pravo samoupravljanja srpskog naroda i dogovorena su određena načela, ponajprije s našim glavnim partnerom sa SAD-om, koji nalaže da prije svega treba poštivati ustav Kosova i načela su takva da Srbi mogu ostvariti to pravo. To ne znači da se trebamo praviti da se ništa nije dogodilo i Europska unija ne bi smjela šutjeti o tome što se dogodilo 24. septembra.

I na posljetku, što očekujete od ove posjete? Može li Hrvatska, kao zemlja u vašoj blizini koja je članica NATO-a i EU-a, doprinijeti deeskalaciji ovog sukoba, tim više što imamo iskustvo o mirnoj reintegraciji?

Hrvatska je već uvelike doprinijela tome. Hrvatska je nastupila iskreno i otvoreno, svima jasno objašnjava što se događa u regiji i u tom smislu mi smo Hrvatskoj zahvalni na svim naporima koje je učinila na razini EU-a i na razini NATO-a. I predsjednik i premijer jasno su izrazili što misle o tome što se dogodilo i što se događa u regiji. I zato vjerujemo da Hrvatska može doista doprinijeti da nakon ovog čina agresije protiv države Kosova postoje mjere koje će natjerati Srbiju da ne ponovi ovakav čin agresije. Ako se sada izvuku, Kosovo neće ostati jedina njihova žrtva, nego je zapravo u opasnosti čitava regija i gradi se novi front za Rusiju na Zapadnom Balkanu. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...