UZBUNA U DODIKOVIM REDOVIMA: „Svim sredstvima branićemo svoju imovinu…“

- Ne postoji ni jedno sredstvo na koje nismo spremni da branimo svoju imovinu - političko, vanpolitičko bilo kakvo naša imovina je neprikosovena jer bez nje ne postojimo, rekao je Nenad Stevandić.

  • Vijesti

  • 11. Okt. 2023  

  • 2

-Dva člana Predsjedništva BiH Denis Bećirović i Željko Komšić bi i da knjiže imovinu Republike Srpske na BiH. Njihov prijedlog zakona o tzv. državnoj imovini nije bio na dnevnom redu Predsjedništva. Predlaganje takavog zakona i nije u njihovoj nadležnosti, pa je ovo bio pucanj u prazno. Za Republiku Srpsku je njena imovina neprikosnovena, započinje prilog na Javnom servisu RTRS, mediju pod kontrolom režima Milorada Dodika.

-Republika Srpska svim sredstvima braniće svoju imovinu i niko neće spriječiti njeno knjiženje, kaže predsjednik Narodne skupštine RS Nenad Stevandić. Tvrdi da sukcesija bivših jugoslavenskih republika nema nikakve veze s vlasništvom nad imovinom i da je imovina regulirana Ustavom.

- Ne postoji ni jedno sredstvo na koje nismo spremni da branimo svoju imovinu - političko, vanpolitičko bilo kakvo naša imovina je neprikosovena jer bez nje ne postojimo, rekao je Nenad Stevandić.

RTRS nastavlja tendenciozno u istom tonu, pa tako „doznajemo“ kako su zastupnici u Narodnoj skupštini iz stranaka, čije je sjedište u Sarajevu, „uvjereni su da će imovina RS-a u čijim su institucijama, ipak pripasti Bosni i Hercegovini“.

- BiH nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma nastavlja da funkcioniše pod imenom BiH sa svim pravima i okvirima a to podrazumijeva i da je vlasnik državne imovine, kaže Ramiz Salkić, poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

-Za razliku od Federacije, jedini kontinuitet u BiH ima Republika Srpska, kaže Milorad Kojić (SNSD).

- Јer propisi koji su nastali 9. januara 1992. godine koji su priznati Dejtonskim sporazumom nastavljaju da važe kada je Srpska dobila međunarodnu verifikaciju. Njen Ustav i propisi nastavljaju da važe, svi oni koji nisu u suporotnosi sa Ustavom BiH, kazao je Milorad Kojić, poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Inicijativa, kakvu su javnosti predstavili Bećirović i Komšić, može doći samo od neovlašćenih predlagača, stav je ministra pravde RS-a.

- Ustavom BiH i aneksom 4 Dejtonskog sporazuma jasno je delegirano šta znači imovina koja pripada svakim entitetima a to ne može biti delegirano nikako na nivou BiH, kazao je Miloš Bukejlović, ministar pravde Republike Srpske.

Za to vrijeme, kažu u Republičkoj geodetskoj upravi, nakon usaglašavanja, u Skupštinu će novi Prijedlog zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcioniranje javne vlasti.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...