METEOROLOG BAKIR KRAJINOVIĆ: "Osjet nelagode bit će puno izraženiji uz nadolazeću promjenu vremena..."

Krajinović je prvo napravio retrospektivu vremena u proteklim desetljećima tokom oktobra.

  • Vijesti

  • 11. Okt. 2023  

  • 0

Bakir Krajinović, meteorolog Federalnog hidrometeorološkog zavoda najavio je kakvo nas vrijeme očekuje te kakvo je ono bilo kroz historiju u ovo doba godine.

Krajinović je prvo napravio retrospektivu vremena u proteklim desetljećima tokom oktobra.

“Klimatološki gledano snijeg na našim planinama redovna je pojava tokom oktobra. U posljednjih 22 godine, prošla 2022. godina i 2000. godina, bile su bez oktobarskog snijega na Bjelašnici. Mada je i 2022. i 2000. u septembru već zabijelilo na olimpijskoj ljepotici, ali eto nije nije padalo tih godina u oktobru. Kratkim pregledom ekstrema na Bjelašnici jasno je koliko je ova planina ozbiljno opasna i tokom oktobra. Maksimalna visina snježnog pokrivača u oktobru iznosi 67 cm i izmjerena je 1951. godine. Apsolutna minimalna temperatura iznosi -15,6 °C izmjerena 1920. godine dok je apsolutni maksimum 17,1 °C izmjeren 1932. godine.

Najveća vrijednost dnevne sume padavina zabilježena je 20. oktobra 1961. godine i iznosi 122,2 l/m², a srednja mjesečna suma za tekući mjesec iznosi 118,4 l/m²”, napisao je Krajinović na Facebooku.

Vrijeme u narednim danima

Također, Krajinović je najavio i da nas očekuje pogoršanje vremenskih prilika.

“Promjena vremena očekuje se u nedjelju, a ogledaće se u čestim padavinama i nešto nižim vrijednosti temperatura zraka. U periodu od 16. do kraja prognoznog perioda 26. oktobra više će biti dana sa padavinama nego ovako stabilnih i ugodno toplih kako smo imali proteklih 15-ak dana.

Vjerujem da su se svi razmazili kada je vrijeme u pitanju, pa će i osjet nelagode biti puno izraženiji uz nadolazeću promjenu vremena. Temperature zraka od 16. oktobra vraćaju se u granice prosjeka, a očekivane padavine u tih 15-tak dana možda i dobace do prosječnih mjesečnih vrijednosti. Dominiraće kiša, a ne smije nas iznenaditi poneka pahulja na najvišim planinama Bosne i Hercegovine”, najavljuje Krajinović.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...