SUPROTNO POČETNIM SUMNJAMA: Prvi američki obavještajni podaci ne pokazuju umiješanost Irana u napad na Izrael

Izvori nisu otkrili nikakve detalje o prirodi obavještajnih podataka, a jedan izvor je naveo da su u pitanju izuzetno osjetljive informacije.

  • Svijet

  • 11. Okt. 2023  

  • 0

Sjedinjene Američke Države su prikupile specifične obavještajne podatke koji dovode u sumnju pretpostavku da je Iran bio direktno uključen u planiranje, obezbjeđivanje sredstava ili odobravanje subotnjeg krvavog napada Hamasa na Izrael, prema nekoliko izvora upoznatih s obavještajnim podacima.

Kako navodi CNN, izvori su ipak naglasili da obavještajna zajednica nije spremna donijeti potpuni zaključak jer nastavljaju tražiti dokaze o iranskoj umiješanosti u napad koji je iznenadio i Izrael i Sjedinjene Države. Osim toga, od napada su svi dužnosnici vlade ukazivali na značajnu podršku Irana Hamasu, uključujući oružje i financiranje, što bi im pomoglo čak i ako ne na direktan način.

Izvori nisu otkrili nikakve detalje o prirodi obavještajnih podataka, a jedan izvor je naveo da su u pitanju izuzetno osjetljive informacije.

Međutim, izvori su rekli da je ova obavještajna informacija navela američke analitičare da se priklone početnoj procjeni da vlada Irana nije igrala direktnu ulogu u napadu.

Zakonodavci na Capitol Hillu upoznati su s informacijama i skepticizmom među obavještajnim analitičarima o iranskoj umiješanosti.

Danima su visoki američki dužnosnici javno govorili da nemaju naznaka da je Iran direktno umiješan u napad, iako su osudili Teheran kao “saučesnika” u napadu zbog njegove historijske podrške Hamasu.

“Tražimo dodatne obavještajne podatke“, rekao je savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan novinarima u Bijeloj kući.

“Ali dok ja danas stojim ovdje, dok Iran igra ovu širu ulogu – trajnu, duboku i mračnu ulogu u pružanju sve te podrške i sposobnosti Hamasu – u smislu ovog posebnog jezivog napada 7. oktobra, mi trenutno to nemamo informacije”, izjavio je on.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...