OVO NIJE NORMALNO: Tri puta više turista u Sarajevu nego u Mostaru, Neumu i Međugorju zajedno!? 

Apsurdan je podatak da je tokom desetak dana koliko traje Sarajevo film festival, u Kantonu Sarajevo prijavljeno više turista nego u Međugorju za punih osam mjeseci 

  • Ekonomija

  • 12. Okt. 2023  

  • 6

U prvih osam mjeseci ove godine registiran je dolazak 165.000 turista u Hercegovačko-neretvanskom kantonu i  377.000 noćenja, dok je u isto vrijeme u Sarajevskom kantonu zabilježeno pola miliona turističkih posjeta i više od milion noćenja. 

Kada su u pitanju turistički pokazatelji za Mostar, Neum i Međugorje, najveći porast broja dolazaka ostvario je Mostar i to za 17 posto.   

Broj dolazaka u Mostar u prvih osam mjeseci ove godine iznosi 59.078 i taj je broj veći za 17 posto u odnosu na isto razdoblje lani. U istom razdoblju Međugorje je posjetilo 23.797 turista, što je 14 posto više nego prošle godine, dok broj noćenja iznosi 56.416, što je za 13 posto više nego u prvih osam mjeseci prošle godine. 

Broj dolazaka u Neumu u razdoblju januar-avgust 2023. godine iznosi 72.507, odnosno više za 12 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, dok je broj noćenja povećan za 3 posto. 

Od 11. do 18. augusta ove godine, tokom Sarajevo film festivala, u Kantonu Sarajevo prijavljen je dolazak 34.157 gostiju, a ostvareno je više od 76.810 noćenja, što je puno više nego u Međugorje za punih osam mjeseci! 

Golim okom se idi da ovi podaci nisu realni, to jest da se veliki broj turističkih dolzaka u Neumu, Mostari i Međugorju ne evidentira kako bi se izbjeglo plaćenja poreza i turističkih taksi. 

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...