REKTOR SARAJEVSKOG UNIVERZITETA: "Srebrenica je demografski, ekonomski i međunacionalno devastirana"

"Rezultati do kojih su istraživači sa Univerziteta u Sarajevu i Univerziteta u Tuzli došli su pesimistični."

  • Društvo

  • 12. Okt. 2023  

  • 2

Srebrenica. Skoro trideset godina nakon završetka rata i dalje važi za jednu od najnerazvijenijih opština u našoj zemlji. Posljedice genocida još dugo će biti vidljive. U svim oblastima. Timovi sa univerziteta u Sarajevu i Tuzli, proveli su obimno istraživanje čiji podaci su prezentovani u Memorijalnom centru u Potočarima, a u okviru druge Međunarodne naučne konferencije o posljedicama genocida.

Rifat Škrijelj, rektor Univerziteta u Sarajevu kaže za emisiju "Federacija danas" da je akademska zajednica željela rasvijetliti zatečeno stanje u Srebrenici nakon 1995. godine i nakon počinjenog genocida.

"Rezultati do kojih su istraživači sa Univerziteta u Sarajevu i Univerziteta u Tuzli došli su pesimistični. Ovaj prostor je, pored genocida, demografski, ekonomski i međunacionalno devastiran. Želimo usvojiti set zaključaka i plasirati ih donosiocima odluka u BiH, da se briga o Srebrenici i odluke koje će se u budućnosti donositi mnogo više baziraju na činjeničnom stanju", kazao je.

Također je istakao da sa aspekta akademskih istraživanja, može se sigurno reći da su se tragične posljedice genocida na ovim prostorima, odrazile i na demografsku sliku, na ekonomsko stanje, i u konačnici na ukupan život u Srebrenici.

"Želja nam je i težnja ovakvih konferencija da međunacionalni odnosi budu realno istraženi, takvo zlo se ne smije nikad zaboraviti i treba se prevenirati da se nikad ne ponovi na ovim prostorima", zaključio je.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...