MISLE DA ĆE REMETITI JAVNI RED: U Parizu vodenim topovima rastjerali ljude sa zabranjenog protesta za Palestinu (VIDEO)

Nekoliko stotina prosvjednika se usprkos zabrani okupilo u srcu Pariza, u odvojenim skupinama koje je policija sprječavala da se ujedine. 

  • Evropa

  • 12. Okt. 2023  

  • 0

Francuska policija u četvrtak je u Parizu vodenim topovima rastjerala zabranjeni skup za podršku Palestini, nakon što je ministar unutarnjih poslova rekao da je "izgledno" da će takva okupljanja "remetiti javni red".

Nekoliko stotina prosvjednika se usprkos zabrani okupilo u srcu Pariza, u odvojenim skupinama koje je policija sprječavala da se ujedine, prenosi Hina.

Uzvikivali su "Izrael ubojica" te "Macron saučesnik". Francuski predsjednik je osudio napad palestinske terorističke skupine Hamas te je izrazio solidarnost s Izraelom. 

"Živimo u državi građanskog prava, u kojoj imamo pravo istupiti i prosvjedovati. Nepravedno je to zabraniti jednoj strani, a dopustiti drugoj. To ne odgovara stvarnosti u Palestini", rekla je za Reuters 29-godišnja Charlotte Vautier, zaposlenica jedne nevladine udruge. 

Hamas je ranije ove sedmice pozvao na proteste diljem islamskog svijeta u petak. 

Dva propalestinska protesta u Parizu već su zabranjena u četvrtak u prijestolnici nakon što je ministar unutarnjih poslova Gerald Darmanin izrazio strah da bi oni mogli prerasti u nerede. 

Francuska je dom najveće evropske židovske i muslimanske manjine, pa bi se rat na Bliskom istoku mogao preliti u sukobe na njezinim ulicama. Darmanin je objavio da je vlada pojačala zaštitu židovskih lokacija, uključujući škole i sinagoge. 

 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...