BRADARA UVJERENA: "Zastoj u radu državnog Parlamenta će uskoro biti prevladan"

Bradara tvrdi da koalicijski partneri imaju usuglašen stav o potrebi izmjena Izbornog zakona koje se odnose na izbor Središnjeg izbornog povjerenstva

  • Politika

  • 12. Okt. 2023  

  • 0

Predsjednica Federacije Bosne i Hercegovine Lidija Bradara očekuje da će zastoj u radu državnog parlamenta zbog pitanja stranih sudaca u Ustavnom sudu i trzavica u odnosima SNSD-a i stranaka „trojke“ uskoro biti prevladan. Rješenje vidi u dijalogu i spremnosti na dogovor koalicijskih partnera.

Bradara u Intervjuu za BH radio 1 kaže da trenutne nesuglasice  neće utjecati na sadržaj  mišljenja Evropske komisije o ostvarenom napretku u proteklih godinu dana.

"Vijeće ministara mnogo  radi na ispunjavanju prioriteta iz mišljenja Europske komisije, koji su dio Akcijskog plana od 31 točke koji je usvojila državna izvršna vlast. Svih 14 prioriteta su u nekoj fazi priprema – radnih skupina, ministarstvima ili procesu političkog usuglašavanja. Očekujem da će svi reformski zakoni doći u parlamentarnu proceduru i biti usvojeni u oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine. Vjerujem da će bez obzira na trenutne političke okolnosti naša zemlja dobiti pozitivno mišljenje Europske komisije i „zeleno svjetlo“ za otvaranje pristupnih pregovora u narednoj godini", rekla je Bradara.

Bradara tvrdi da koalicijski partneri imaju usuglašen stav o potrebi izmjena Izbornog zakona koje se odnose na izbor Središnjeg izbornog povjerenstva

"Nama treba neovisno, profesionalno Središnje izborno povjerenstvo. Bosna i Hercegovina ima dvodomni parlament i ako svako zakonsko rješenje i većina odluka prolazi oba doma parlamenta, ne vidim nijedan razlog zašto u tu proceduru ne bi bio uključen Dom naroda", kazala je ona. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...