BANKROTIRAO JOŠ JEDAN NJEMAČKI GIGANT: Cijeli sektor je na koljenima

Ova situacija nije izoliran slučaj na njemačkom tržištu

  • Ekonomija

  • 12. Okt. 2023  

  • 0

U maju ove godine, Klingel grupa iz Pforzheima zatražila je stečaj, što je značajno pogodilo jednu od najvećih firmi za narudžbu poštom u Njemačkoj s historijom koja datira još od 1923. godine.

Prema izvještajima njemačkih medija, ovaj potez je rezultirao gubitkom posla za oko 1.600 zaposlenika, prenosi Fenix magazin.

Svega prije nekoliko decenija, narudžba poštom bila je popularna alternativa fizičkim trgovinama. U tom razdoblju uspona, mnoge su firme za narudžbu poštom postale uspješne, poput Baur-a, Otto-a, Bader-a, Neckermann-a ili Quelle-a, izvještava Fenix magazin.

No, sa stalnim napretkom digitalizacije i raznolikosti online trgovina, poslovanje putem narudžbe poštom je zapalo u ozbiljnu krizu. Prije nekoliko godina, firme poput Quelle-a i Neckermann-a podnijele su zahtjev za bankrot, a u maju 2023. godine istu sudbinu podijelila je i Klingel grupa.

Ova situacija nije izoliran slučaj na njemačkom tržištu. Stečaj su proglasila i druga ugledna imena poput Peek & Cloppenburg-a, Gerry Weber-a, Görtz-a i Ahlers AG-a.

Razlozi za ovu nesigurnost bili su prilično slični, s Klingel grupom koja je istaknula inflaciju, oprezno trošenje novca te posljedice rata u Ukrajini kao ključne uzroke njihovog stečaja. Osim toga, povećane su cijene za izradu kataloga, logistiku i dostavu, što je dodatno otežalo njihovu finansijsku situaciju.

"Isto kao i cijela industrija narudžbi putem pošte, Klingel grupa se već godinu dana bori s izazovima. Sveukupno privredno okruženje doživjelo je dramatične promjene", izjavio je izvršni direktor firme K-Mail Order GmbH&Co.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...