UŽASNI DETALJI O GRUPI KOJA JE DJECU DRŽALA KAO ROBOVE: Prljavi novac trošili na zlato i automobile

Tokom akcije hapšenja na više lokacija zatečeno je šestero djece od 6 do 11 godina

  • Hronika

  • 13. Okt. 2023  13. Okt. 2023

  • 0

Petočlana kriminalna grupa uhapšena je u Srbiji zbog sumnje da su izvršili krivično djelo - trgovina ljudima, a eksploatacijom su stekli najmanje 4.5 miliona dinara (oko 75.000 KM),

Osumnjičeni Zorica M.(61), Jelica M. (42), Nikola M. (26), Milan A. (48) i Antonio R. na čelu sa Nikolom T. (42) koji je osumnjičen da je organizator, uhapšeni su zbog sumnje da su pripadnici ove međunarodne organizovane kriminalne grupe od augusta 2020. do oktobra 2023. godine, na teritoriji Srbije, Njemačke i Francuske eksploatisali kroz prosjačenje veći broj djece uzrasta od 5 do 11 godina i jednu tridesetsedmogodišnju državljanku Ukrajine, dok su osamnaestogodišnju žrtvu ovog krivičnog djela držali u položaju sličnom ropskom.

Kako nezvanično saznaju srbijanski mediji, ova grupa je stekla najmanje 4.5 miliona dinara (oko 75.000 KM).

"Maloljetnu djevojčicu su prodali za najmanje 3 miliona dinara (oko 50.000 KM) radi braka. Nju su tjerali i na prosjačenje i tako zaradili još 1.5 miliona dinara (25.000 KM)", kaže izvor upoznat sa slučajem.

Eksploatacijom dvije djevojčice zaradili su najmanje 880 hiljada dinara (14.670 KM), eksploatacijom državljanke Ukrajine najmanje 250 hiljada dinara (4.168 KM).

"Eksploatacijom još najmanje četiri djeteta oni su uzeli 360 hiljada dinara (oko 6.000 KM)", kaže izvor.

Oni su novac koristili za lične potrebe – kupovinu vozila i zlata.

Tokom hapšenja zatečena djeca

Podsjetimo, pretresanjem njihovih stanova pronađeno je više mobilnih telefona i SIM kartica, novac, dokumentacija o međunarodnim novčanim transakcijama, kao i USB memorije.

Tokom akcije hapšenja na više lokacija zatečeno je šestero djece od 6 do 11 godina koja su zbrinuta u saradnji Kancelarije za koordinaciju aktivnosti u borbi protiv trgovine ljudima, Centra za zaštitu žrtava trgovine ljudima i Centra za socijalni rad u Loznici, u skladu sa njihovim nadležnostima i načelom najboljeg interesa djeteta.

Osumnjičeni su, uz krivičnu prijavu, sprovedeni nadležnom tužilaštvu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...