NEUGODNA ŠETNJA DO BAŠČARŠIJE ZBOG VELIKOG BROJA PROSJAKA: Kazne do 1.500 KM, šta kažu iz MUP-a, a šta sociolog

Posljednjih nekoliko dana, kako to najčešće i biva, građani se na društvenim mrežama žale kako se zbog sve većeg priliva prosjaka osjećaju neugodno prošetati vlastitim gradom.

  • Društvo

  • 31. Maj 2022  31. Maj 2022

  • 5

Ukoliko ste se samo jednom prošetali ili vozili od Skenderije prema Baščaršiji, ili bilo kojem drugom dijelu grada, sigurno ste primijetili veliki broj prosjaka koji od vas traže da im date novac, eventualno kupite neki od proizvoda od njih, poput maramica, naravno po skupljoj cijeni nego u prodavnicama. Neka od lica poznata su vam već dugo godina, gotovo uvijek ih srećete na ulicama kako prema vama pružaju ruke. Neki od njih su i bahati i drski ako odbijete da im nešto date...

Iz godine u godinu, naročito uoči turističke sezone, pričamo o tome kako je prosjačenje, odnosno organizirano prosjačenje veliki problem kako za Sarajlije, tako i za turiste koji nažalost ovako vide ružnu sliku našeg grada. Iako nas oni koji trebaju o tome da brinu, uvjeravaju u suprotno, čini se da se stanje samo pogoršava.

Posljednjih nekoliko dana, kako to najčešće i biva, građani se na društvenim mrežama žale kako se zbog sve većeg priliva prosjaka osjećaju neugodno prošetati vlastitim gradom.

Prosjačenje u vrhu prekršaja

Prema zakonu, prosjačenje spada u prekršaj protiv Javnog reda i mira, a po definiciji se smatra kao traženje milostinje od druge osobe u vidu novca ili neke druge koristi. Spada u sami vrh prema vrsti prekršaja u izvještajima Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS).

U periodu od januara do marta 2022. godine zabilježeno je 398 prekršaja prosjačenja. U odnosu na januar-mart prethodne godine broj je povećan za 90 ili 29,2%.

Ovim povodom kontaktirali smo MUP KS, iz kojeg su za "Slobodnu Bosnu" rekli kako policijski službenici Uprave policije MUP-a KS pod nadzorom Tužilaštva Kantona Sarajevo poduzimaju planske aktivnosti na suzbijanju svih oblika kriminaliteta na području Kantona Sarajevo.

"Pošto je vrijeme turističke sezone, sačinjeni su posebni operativni planovi po kojima se postupa, kako preventivno, tako i represivno, posebno na atraktivnim lokacijama koje posjećuje veliki broj turista i građana iz zemlje i inostranstva", rekli su za "SB" iz MUP-a.

Kazne do 1.500 KM

Iako su građani uvijek slabi na one koji nemaju, treba znati i da je prosjačenje dobro organizirano i da osobe koje prema vama pružaju ruke na ulicama Sarajeva, najčešće nisu u potrebi za tim - već im je to posao.

Zbog toga je prosjačenje prekršaj koji je prema Zakonu o prekršajima protiv javnog reda i mira zakonom kažnjiv.

"Policijski službenici u saradnji sa drugim ovlaštenim organa rade na suzbijanju prosjačenja koje je regulisano Zakonom o prekršajima protiv javnog reda i mira, ko prosi, ko navodi na prosjačenje i ko organizuje prosjačenje ili ko navodi na prosjačenje maloljetno lice ili duševno bolesno lice ili lice zaostalog duševnog razvoja, kaznit će se novčanom kaznom u iznosu od 300,00 do 1.500,00 KM", naveli su za "Slobodnu Bosnu" iz MUP-a KS.

Da biste pomogli policiji da radi svoj posao, da nas od ove pojave zaštiti ili da je suzbije, možete pomoći i sami. Svi građani koji primijete zloupotrebe prosjačenja, poput korištenja djece, ili druge vidove, mogu prijaviti bilo kojem policijskom službeniku na terenu, nadležnoj policijskoj upravi telefonom ili lično, kao i Operativnom centru Uprave policije, na broj telefona:

122, ili 033/207-777 i 033 206-666.

Iz MUP-a su nam također rekli kako se trenutno provode aktivnosti sa Kantonalnim centrom za socijalni rad, gdje policijski službenici zajedno sa timovima za sprječavanje prosjačenja svakodnevno na terenu preduzimaju mjere i radnje iz svojih nadležnosti s posebnim akcentom na maloljetna lica.

Prosjačenje se mora sistemski obeshrabriti

Da se na preveniranju i iskorijenjivanju ovog problema ne može raditi parcijalno, niti samo uoči turističke sezone, mišljenja je sociolog Jusuf Žiga.

"Bilo koja negativna pojava u društvu se ne može eliminirati bilo kakvom ad hoc kampanjom, čime god ona bila motivirana. Da biste eliminirali prosjačenje kao pojavu morate osmisliti permanentnu aktivnost koja će to sistemski spriječiti i obeshrabriti one koji tu dolaze da bi prosjačili. Sve dok to ne dožive, tu pojavu nećemo spriječiti", rekao je Žiga za "Slobodnu Bosnu".

Žiga smatra da se ovaj problem ne može riješiti tako što se u mjesecu junu napravi kampanja protiv prosjačenja i samo pojača broj policijskih službenika na ulicama.

"Oni koji se time bave znaju prepoznati za sebe rizičnu situaciju, sačekati trenutak i vratiti se", prokomentirao je Žiga te dodao kako i pojedinačne aktivnosti građana poput nemara mogu ovu pojavu dodatno stimulirati.

"Ako mi mislimo da to nije naš problem, nego samo problem policije, varamo se", prokomentirao je Žiga za "Slobodnu Bosnu".

Poruka građanima

Davanje novca prosjacima ovaj problem samo produbljuje. Ukoliko želite pomoći ili novac dati u humanitarne svrhe, donirajte ih na provjerene adrese! Naročito nemojte novac davati djeci koja prose, jer ih za to izrabljuju. Vaš novac njima ne pomaže.

Prijavite slučajeve prosjačenja i pazite se na frekventnim lokacijama!

(S. Hodžić)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...