VOJNI ANALITIČAR IGOR TABAK: "Ruski kolaps kod Avdiivke u sjeni rata u Izraelu, u tri dana ostali su bez dvije brigade!"

Što se tiče Bahmuta i zone koja ide od Orihiva prema jugu, one su i dalje jako aktivne.

  • Evropa

  • 13. Okt. 2023  

  • 0

Iznenadni napad Hamasovih militanata na Izrael prošle subote osupnuo je svijet i na neko vrijeme bacio rat u Ukrajini u drugi plan. Upravo u to vrijeme Rusija je odlučila preuzeti inicijativu te je značajno pojačala napade na ukrajinske položaje - i to u mjeri u kojoj nismo vidjeli od ožujka ove godine. Glavnina napada usmjerena je na Avdiivku, a zasad se čini da Rusi nisu imali pretjeranog uspjeha - štoviše, izgleda da su pretrpjeli velike gubitke. O tome kakva je situacija na bojištima, je li opravdano ukrajinsku ofenzivu nakon četiri mjeseca proglasiti neuspješnom i kako će se rat u Izraelu odraziti na rat u Ukrajini, u novoj epizodi podcasta Prva linija objašnjava vojni analitičar Igor Tabak.

"Rusi su već imali raznih pokušaja skretanja pažnje na dijelove fronte koji nisu najvažniji Ukrajincima. No, bez obzira na puno truda, Rusima to dosad nije uspijevalo, naročito na bojištima u sjevernom Donbasu. Čitavo vrijeme su djelovanja bila aktivna i oko Avdiivke i oko Marinke, ali je to uglavnom bilo manjeg opsega. Učinak svih tih borbi bio je malen, uglavnom sveden na to da neprijatelja prisiljava na aktiviranje rezerve. U zadnja tri dana, kad su svi gledali Izrael i Gazu, Rusija je kod Avdiivke pokušala nešto veće. To je praktički još od 2014. čvrsto ukrajinsko uporište nadomak grada Donjecka. Rusi se tu postupno pomiču s juga i sa sjeveroistoka i ta su kliješta postupno jačala. Sada su ih pokušali ozbiljnije proširiti, a možda i sklopiti. Koliko vidimo - to im nije dobro prošlo, iako je bilo nekih pomaka na sjeveroistočnom kraku. Iako su to ruski blogeri zvali velikim probojem, ruska strana tamo je, kako se čini, izgubila brigadu do brigadu i pol te golemi broj vojne tehnike. A dobar dio toga vidi se i na video materijalima koji su objavljeni na tom bojištu. To je jedan dosta ozbiljan udar za napadnu akciju koja se malo pokrenula", smatra Tabak.

Aktivne zone

Što se tiče Bahmuta i zone koja ide od Orihiva prema jugu, one su i dalje jako aktivne.

"Robotine su još ranije oslobođene, a Ukrajinci su došli na rubove Verbova i Novoprokopivke. To su manja mjesta na putu prema Tokmaku koji je zapravo cilj ovih djelovanja, budući da je već neko vrijeme jasno da je eventualni prodor prema Melitopolju u ovim uvjetima teško izvediv. Tu sad imamo malih pomaka i dosta baratanja topništvom, u čemu Rusi izvlače deblji kraj", kaže Tabak.

Što se tiče Bahmuta, tamo se ide oko grada i razina utvrđenosti ipak je bila manja. No, čuje se o brojnim ruskim protunapadima koji su gotovo zaustavili ukrajinska napredovanja. Sad se vodi igra oko jedne ceste koja Rusima navodno služi za vojnu logistiku.

Budući da je već prošlo 4 mjeseca od pokretanja ukrajinske protuofenzive, a tijekom koje je oslobođeno maksimalno nekoliko stotina kilometara kvadratnih teritorija, pitali smo našeg analitičara možemo li zbog toga protuofenzivu proglasiti neuspješnom. Također, možemo li njen učinak usporediti s onim ruske zimske ofenzive koja je trajala od prosinca prošle godine pa gotovo do svibnja ove, a koju smo ranije proglasili neuspjehom, osvajanju Bahmuta usprkos.

"Ta ruska ofenziva trajala je 6, 6 i pol mjeseci. Čitavo vrijeme pričalo se o iznimnoj važnosti Bahmuta i kad je konačno osvojen, nije se dogodilo ništa. Štoviše, grad sad veže Rusima velike snage za njegovu obranu. Ukrajinska ofenziva je bila najavljivana u medijima kao nešto filmsko - no, dobar dio opreme koji je Kijevu obećan za tu operaciju još ni danas nije stigao. A to ima utjecaja", kaže Tabak i nastavlja.

Problemi tikom ofanzive

"Da, Ukrajinci su imali problema od prvog dana. Manevarsko ratovanje nije se moglo izvoditi kroz dobro postavljenu obranu, naročito na glavnom smjeru u Zaporižju gdje su i ruske utvrde najjače. Pomake na tom prostoru ne može se mjeriti istim mjerilima kao prošlogodišnju ofenzivu u Harkivu kad se lako prošlo kroz slabo branjenu rusku liniju. Je li ofenziva mogla ići bolje? Vjerojatno da, ali to bi tražilo pojačanu isporuku streljiva od strane saveznika (naročito EU), rješavanje logističkih problema, odrađivanje obuke... Pomaka je bilo, manji su od medijskih očekivanja, a zapadna pomoć tek je uvjetno dostatna. Recimo, vidjelo se da fali dosta inženjerijskih vozila, naročito za razminiranje", kaže Tabak i podsjeća da Ukrajinci štede i opremu i ljude, zbog čega su nekoliko puta mijenjali pristup ofenzivnom djelovanju.

"Kad je u pitanju promjena vremena i "dolazak" blata, treba podsjetiti da su većina ukrajinskih djelovanja putem pješaštva (što je rekao i ukrajinski general Tarnavski) kojem to ipak nije toliki problem", podsjetio je Tabak.

‘Izrael? Sasvim drugačiji sukob‘

Konačno, dotaknuli smo se i Hamasovog napada na Izrael, zbog čega je ta zemlja proglasila rat i po svemu sudeći, priprema veliku kopnenu invaziju na Gazu. Vojnog analitičara pitali smo kako će se taj sukob odraziti na rat u Ukrajini i zapadnu pomoć Kijevu te koliko ta situacija odgovara ruskom predsjedniku Putinu.

"Rusima ovo definitivno odgovara. Ali Izrael i Ukrajina nisu u istoj situaciji. Ukrajina je vidljivo slabija od svog agresora i ima puno dulju frontu. Izrael je puno jači od svih država i organizacija u svojem okruženju. Također, Izrael proizvodi sve što im treba i ne traži puno vojne pomoći. Treba im uskočiti oko dodatnih raketa za Željeznu kupolu (kao i samih sustava), a to su Amerikanci i napravili", kaže Tabak.

"Ono što Ukrajini treba je potpuno različito - treba im bazičnog streljiva, vozila, zrakoplova i protuzračne tehnike, ali ne onih tipova koju koristi Izrael. Tu nema dupliranja sustava i streljiva. Ratište u Ukrajini je puno dulje i intenzivnije. Pa samo u zadnja dva/tri dana Rusi su samo oko Avdiivke praktički izgubili dvije brigade. Izrael i Ukrajina konkuriraju za medijsku pažnju, ali vojno gledano su potpuno drugačijeg opsega, intenziteta i potreba", zaključuje Tabak, prenosi Jutarnji.hr.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...