VELIKI POSAO LJEKARA: U ovoj bolnici odstranjen je karcinom bez noža i endoskopskih rupica…

Kolege i šefovi, naravno, ponosni na tu metodu, koju je mladi liječnik dodatno doradio, bez rupica i noža.

  • Zdravlje

  • 14. Okt. 2023  

  • 0

Opća bolnica Zadar srušila je sve predrasude o tzv. malim regionalnim bolnicama i probila se doslovno u svjetski vrh. I to zahvaljujući doktoru Luki Mataku koji je među prvima u svijetu izveo operaciju kojom je odstranio karcinom maternice bez noža i endoskopskih rupica.

Zbog revolucionarne metode operiranja, zadarsku ginekologiju u posljednje vrijeme pohode i kirurzi iz velikih medicinskih centara iz cijeloga svijeta. Za to je zaslužan ovaj mladi liječnik koji u posljednja dva mjeseca operira na minimalno invazivan način, pa čak i zloćudno tkivo. U tome je među prvima na svijetu.

- Radi se o tome da se isto koristi rodnica kao prirodni otvor kao mjesto pristupa do određenih organa u ovom slučaju maternice i limfnih čvorova. Ja sam jedan od šest ljudi u svijetu koji rabi VNotes pristup za liječenje onkoloških bolesnika. Ovaj je pristup, ja bi rekao, najprimjenjiviji kod žena koje su pretile. Kod ovog pristupa ne trebate ženu stavljati u tzv. položaj naglavačke, za Dnevnik HTV-a objasnio je Luka Matak, dr. med./ginekolog, Opća bolnica Zadar. 

Kolege i šefovi, naravno, ponosni na tu metodu, koju je mladi liječnik dodatno doradio, bez rupica i noža.

- Uglavnom su zadovoljne i relativno brzo idu kući nego ove što su operirane laparoskopskim putem. Ja sam izuzetno ponosan na njega što je zahvaljujući svojoj viziji, hrabrosti i odlučnosti , i znanjem koje je primijenio na pacijenticama, donio nam je novu metodu u našu bolnicu, rekao je Zdenko Matas, dr. med./pročelnik Službe za ginekologiju, OB Zadar. 

Novom metodom doktor Matak od prošloga je ljeta napravio sedamdesetak operacija benigne patologije i drugih bolesti. A posljednjih mjeseci počeo je tako operirati i zloćudne tumore, karcinome maternice. 

- Jedini način da se izborimo da zadržimo ljude je da pružimo adekvatne uvjete rada, da im omogućimo priliku za napredovanje, istaknuo je Ante Tolić, dr. med./pomoćnik ravnatelja Opće bolnice Zadar. 


Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...