KAKO JE GOVORIO ZLOČINAC KARADŽIĆ: 32 godine od prijetnji nestankom (VIDEO)

Bio je to prvi put da je nedvosmisleno, na javnoj sceni, najavljen genocid nad Bošnjacima ukoliko zatraže suverenost i nezavisnost Bosne i Hercegovine.

  • Sjećanje

  • 14. Okt. 2023  

  • 2

Na današnji dan prije 32 godine ratni zločinac Radovan Karadžić na raspravi u Skupštini BiH iznio je zloslutne prijetnje Bosni i Hercegovini i njenim građanima. 

"Ovo nije dobro što vi radite. Ovo je put na koji vi želite izvesti Bosnu i Hercegovinu, ista ona autocesta pakla i stradanja kojom su krenule Slovenija i Hrvatska. Nemojte misliti da nećete odvesti Bosnu i Hercegovinu u pakao, a muslimanski narod možda u nestanak, jer se muslimanski narod ne može odbraniti ako rat bude ovdje", rekao je tada Karadžić i tako uputio nedvosmislenu poruku šta slijedi u Bosni i Hercegovini.

Bio je to prvi put da je nedvosmisleno, na javnoj sceni, najavljen genocid nad Bošnjacima ukoliko zatraže suverenost i nezavisnost Bosne i Hercegovine.

Na otvorene prijetnje Karadžića je reagovao prvi predsjednik Predsjedništva Bosne i Hercegovine Alija Izetbegović.

"Njegovo izlaganje. Njegov način izlaganja njegove poruke možda na najbolji način objašnjavaju zašto mi možda više i nećemo da ostanemo u Jugoslaviji. To večeras ovdje govorim. Još nešto. Njegov način izlaganja, njegove poruke možda najbolje objašnjavaju zašto i drugi neće da ostanu u toj Jugoslaviji. Takvu Jugoslaviju kakvu hoće gospodin Karadžić neće više niko. Neće, možda, niko više osim srpskog naroda. Takvu Jugoslaviju su u očima jugoslavenskih naroda, Slovenaca, Hrvata, Makedonaca, Albanaca, Mađara, Muslimana... jednostavno omrzli, kao i u očima Evrope i svijeta. Takvi načini kako to Karadžić radi", istakao je tada Izetbegović.

No, dodao je Izetbegović, Karadžić je samo izraz jednog načina mišljenja, jednog pristupa.

"Mi smo se sve nadali i nadamo da će srpski narod doći do svoje demokratske tradicije, da će srpski narod doći do onih zaliha demokratske tradicije koju je imao i koji ga je odlikova. Ovo što se radi danas, ovo ne služi na čast srpskom narodu. I ovaj način istupanja i ove prijetnje koje se iskazuju... Muslimanski narod neće nestati. To ja poručujem gospodinu Karadžiću", odgovorio je Izetbegović Karadžiću.

2019. godine Žalbeno vijeće Međunarodnog mehanizma za krivične sudove (MMKS), kao pravni nasljednik Tribunala u Hagu, izreklo je kaznu doživotnog zatvora Karadžiću. Karadžić je proglašen krivim za genocid, zločine protiv čovječnosti te kršenje zakona i običaja ratovanja.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...