VEĆINA KAŽNJENA ZATVOROM: Navijači koji su pjevali ustaške pjesme na utakmici između Hrvatske i Turske ekspresno osuđeni

Nakon nedjeljnih hapšenja na području Vukovarsko-srijemske i Osječko-baranjske županije, navijače je popodne policija počela privoditi na Prekršajni odjel osječkog Općinskog suda, a privođenja su nastavljena i tokom ponedjeljka.

  • Hronika

  • 16. Okt. 2023  

  • 0

Od 12 navijača koje policija sumnjiči za izgrede na nogometnoj utakmici Hrvatske i Turske, među kojima je i pjevanje ustaške koračnice, većina je nepravomoćno osuđena na 30 dana zatvora, a jedan navijač na 60 dana, piše Index.hr.

Nakon nedjeljnih hapšenja na području Vukovarsko-srijemske i Osječko-baranjske županije, navijače je popodne policija počela privoditi na Prekršajni odjel osječkog Općinskog suda, a privođenja su nastavljena i tokom ponedjeljka.

Uz nepravomoćne zatvorske kazne uhapšenim navijačima određena je i mjera opreza, odnosno jednogodišnja zabrana odlaska na domaće i gostujuće utakmice hrvatske nogometne reprezentacije, doznaje se na sudu. Neslužbeno se doznaje da je osuđeno devet privedenih navijača, jedan je oslobođen, zbog zamjene identiteta, a dvije su osobe dobile uvjetne kazne.

Jučerašnja akcija uslijedila je nakon što je u petak prvih 12 navijača uhićeno i privedeno nadležnom sucu za prekršaje, a policija je izvijestila da se nastavlja kriminalističko istraživanje zbog izvođenja neprimjerene ustaške pjesme tijekom odigravanja utakmice.

Policija je u ponedjeljak izvijestila da je pretragama stanova i drugih prostorija 12 osumnjičenika, u dobi od 20 do 40 godina, pronašla i oduzela više komada zabranjenog oružja, veću količinu pirotehničkih sredstava, znakovlje s obilježjima mržnje, opasna sredstva i sredstva pogodna za napad i nanošenje ozljeda.

Mediji su tokom utakmice u četvrtak u Opus Areni javljali da je skupina navijača hrvatske reprezentacije pred kraj prvog poluvremena pjevala ustašku koračnicu. Evropska nogometna organizacija (UEFA) u subotu je pokrenula disciplinski postupak protiv Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) nakon kvalifikacijske utakmice za Euro između Hrvatske i Turske.

Nakon izvještaja delegata utakmice, UEFA je pokrenula disciplinski postupak zbog korištenja pirotehničkih sredstava hrvatskih navijača u 62. i 78. minuti utakmice, izvijestio je HNS.

"Naknadno je, nakon izvještaja FARE-a, pokrenut disciplinski postupak zbog rasizma i diskriminacije. FARE nije imao promatrača na utakmici u Osijeku, ali je primio vanjski izvještaj o incidentima koji je potkrijepljen izvještajima iz hrvatskih medija o pjevanju ustaške pjesme te rasističkim povicima dijela hrvatskih navijača", piše na službenim internetskim stranicama HNS-a.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...