ISPRAVKA: Kolumbija nije protjerala izraelskog ambasadora

Napomena: Portal "Slobodna Bosna" objavio je 16. 10. 2023. tekst pod naslovom "ŠALJU GA KUĆI: Prva država koja protjeruje izraelskog ambasadora". Analizom portala Raskrinkavanje utvrđeno je da nije došlo do protjerivanja izraelskog ambasadora iz Kolumbije iako je vođena žestoka rasprava između izraelskog ambasadora i predsjednika Kolumbije.

  • Svijet

  • 16. Okt. 2023  27. Okt. 2023

  • 8

Ministar vanjskih poslova Alvaro Leyva je na platformi X kritikovao izraelskog ambasadora zbog njegove “bezosjećajne arogancije spram Gustava Petra”, opisavši je sramotnom. Leyva je napisao da najmanje što Dagan može učiniti jeste “da se izvini i ode”.

Ministar vanjskih poslova Alvaro Leyva je napisao da najmanje što Dagan može učiniti jeste “da se izvini i ode”.

Spor je nastao nakon reakcije Petra na izjavu izraelskog ministra odbrane Yoava Gallanta u kojoj je najavio “potpunu opsadu” Gaze u borbi protiv “životinja”. Kolumbijski predsjednik je naveo da su ovakve riječi “nacisti rekli o Jevrejima”.

Pišući na X-u, nekadašnjem Twitteru, Petro je, između ostalog, dodao da "demokratski narodi ne mogu dozvoliti nacistima da se ponovo pozicioniraju u međunarodnoj politici".

Rekao je da Gallantova formulacija predstavlja “govor mržnje” koji će, ako se dozvoli da se nastavi, “samo donijeti holokaust”.

Izraelski ambasador Gali Dagan kritikovao je kolumbijskog predsjednika zbog “antisemitskih” izjava i “podrške teroristima” koji su napali Izrael.

Ubrzo je uslijedila reakcija ministra vanjskih poslova Kolumbije, Alvara Leyve, koji je poručio da izraelski ambasador se “u najmanju ruku mora izviniti i otići”.

Jučer je Izrael zaustavio izvoz proizvoda u Kolumbiju u znak protesta zbog primjedbi kolumbijskog lidera.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 8

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...