DODIKOVA PROPAGANDNA MAŠINERIJA PRIPREMA TEREN: Cilj je otkrio Kusturica, a Dodik potvrdio

Uprvo je Kusturicina izjava bila sjajna uvertira za Dodikov pamflet u kojem faktički pojašnjava o kakvom ropstvu i kakvoj slobodi priča Kusturica

  • Politika

  • 17. Okt. 2023  18. Okt. 2023

  • 8

Nakon što je danas postalo poznato koji će sudija voditi proces protiv predsjednika RS Milorada Dodika , pokrenuta je zlokobna propagandna 'srnovska' mašinerija koja ima samo jedan cilj: Pripremiti narod u RS na osuđujuću presudu i predstaviti ga kao direktni napad na njih, piše Raport . ba.

Kako je danas potvrđeno iz Suda BiH, proces će voditi sudija Mirsad Strika , suprotno nagađanjima Dodikovog advokata Gorana Bubića koji je tvrdio da 'ima informaciju' da će proces voditi Goran Radević.

Satanizacija Strike

Režimski mediji u RS tako su krenuli u totalnu diskreditaciju sudije Strike izvlačeći slučajeve u kojima je oslobodio neke ljude ili one gdje je osudio neke Srbe.

Tako se Striki zamjera što je oslobodio Đorđa Ždralu, koji je bio osumnjičem za trostruko ubistvo, kao i da je oslobodio Osmana Abdulaziza Kekića za ratovanje u Siriji. Ali, isto tako ističe da je osudio bivšeg direktora SIPA-e Gorana Zupca jer nije spriječio paljevine na velikim prosvjedima.

Za njih je sporno i što je Strika bio u sudskom vijeću u slučaju 'Dženana Memić' jer su 'pravnici upozoravali da skandalozno da se takva optužnica uopće potvrdi'.

Cijelu famu začinio je i SNSD-ov zastupnik u Predstavničkom domu BiH Milorad Kojić, koji je rekao da je Strika 'sudio Srbima u montiranim procesima'.

“Postoje dokazi da je upravo Strika učestvovao u montiranim procesima protiv Srba kao sudija Vojnog suda u Zenici i Vojnog suda u Sarajevu, na osnovu čega su Srbi zatvarani i prolazili najgore oblike torture”, rekao je Kojić za RTRS . Naravno te dokaze nikad nitko nije vidio. Osim Kojića.

RTRS je u baražnoj paljbi čak počeo 'tući' po glavnom tužitelju Milanku Kajganiću, čije je imenovanje Dodik ranije slavio. Kajganić je navodno ucijenjen pa je morao pristati da potpiše optužnicu.

Nakon toga novinska agencija Srna objavljuje 'autorski tekst' u kojem ocrnjuje cijeli svijet zbog procesa protiv Dodika. Srna, koja bi trebala biti agencija koja prenosi vijesti bez uklona, ​​ironično navodi da su svi nelegalni (i Schmidt i Sud i Tužilaštvo) a da je legalni Dodik kriv.

Emotivna strana priče

Ne, da bi čija priča imala emotivnu stranu u propagandnu operaciju uključena su i udruženja obitelji poginulih i boraca. Oni su o pravosuđu govorili kroz druge predmete, uglavnom za ratne zločine nad Srbima.

Tako je predsjednica Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Isidora Graorca pozvala srpske sudije i tužioce da se povuku iz pravosudnih institucija BiH i ne daju im legitimitet, ukoliko se nešto drastično ne promijeni u odnosu na srpske žrtve i procese koji se vode. za zločine nad Srbima'. Razlog: Odgađanje ročišta u slučaju Atif Dudaković i dr.

Za ovaj 'intelektualni' i 'dramaturški' dio potrudio se bivši režiserski majstor Emir Kusturica. U svojoj teatralnoj izjavi izrazio je nadu da je proces protiv Dodika posljednji čin oslobođenja Srba od ropstva, a da samo Dodik zna najkraći put do slobode.

Očito Kusturica navodi da RS krene u secesiju, što bi za njega bilo oslobođenje 'od ropstva', a eventualna osuđujuća presuda idealan je povod.

Upravo je Kusturičina izjava bila sjajna uvertira za Dodikov pamflet u kojem faktički pojašnjava o kakvom ropstvu i kakvoj slobodi priča Kusturica.

"Što nas se tiče, nismo slobodni u BiH, ona nije naša zemlja da u njoj možemo ostati. Prva prilika koja se pruži, mi ćemo ju iskoristiti", rekao je Dodik za RTL Direkt.

Komentari - Ukupno 8

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...