MEĐUNARODNI AERODROM SARAJEVO SE RAZVIJA: Priprema se produženje piste za 450 metara

Aerodrom Sarajevo, BHANSA i BHDCA su imali zajednički sastanak na temu: Aeronautička studija o mogućnostima produženja poletno-sletne staze i povećanja kategorije ILS-a.

  • Ekonomija

  • 18. Okt. 2023  

  • 2

Međunarodni aerodrom Sarajevo planira produženje piste za 450 metara, kako bi mogli slijetati i najveći avioni, prenosi Faktor.

- U skladu sa kontinuiranim povećanjem broja putnika na godišnjem nivou, naša namjera je povećati nivo usluge u svim segmentima poslovanja. Jedan od ciljeva je i stvaranje preduslova za obavljanje aviooperacija i sa većim tipovima aviona, čime se otvaraju mogućnosti za duže letove i druge udaljenije destinacije. S tim u vezi iskazali smo namjeru da se za potrebe proširenja aviooperacija, omogući slijetanje i polijetanje aviona kodnog slova E, za što je napravljena aeronautička studija koja predviđa produženje piste za 450 metara u pravcu jugoistoka i to na zemljištu koje je vlasništvo JP Međunarodni aerodrom Sarajevo. Što se tiče finansiranja projekta, istražit ćemo sve modalitete finansiranja koji budu dostupni i odabrati najpovoljniji za realizaciju projekta - pojasnili su iz Aerodroma Sarajevo. 

Aerodrom Sarajevo, BHANSA i BHDCA su imali zajednički sastanak na temu: Aeronautička studija o mogućnostima produženja poletno-sletne staze i povećanja kategorije ILS-a.

Kako se navodi u studiji Aerodrom Sarajevo planira povećati uzletno-sletnu stazu sa sadašnjih 2.600 na 3.150 metara, te time omogućiti slijetanje većine širokotrupnih aviona. Time će se stvoriti mogućnost slijetanja i polijetanja na kategoriju E, a to su avioni sa promjerom krila od 52 do 65 metara kao što su A330, A350, B747-400, B787 i B777-300. Veća od toga je još jedino kategorija F. promjera krila od 65 do 80 metara, gdje ulaze B747-8, B777X i A380.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...