BENJAMIN NETANYAHU: "Blokirat ćemo slanje pomoći iz Izraela u Gazu sve dok se taoci ne vrate"

U priopćenju se navodi da je Izrael donio ovu odluku nakon Bidenovog zahtjeva, ali se dodaje i da će nastaviti s blokadom humanitarne pomoći iz Izraela u Gazu "sve dok se njihovi taoci ne vrate". "Svaka zaliha koja stigne do Hamasa bit će spriječena", rečeno je.

  • Svijet

  • 18. Okt. 2023  18. Okt. 2023

  • 0

Izrael neće zaustaviti pomoć iz Egipta u Pojas Gaze, ali zalihama neće biti dopušteno da stignu do palestinske skupine Hamas, rekla je vlada, nakon razgovora s američkim predsjednikom Joeom Bidenom koji je pozvao na ublažavanje humanitarne krize u enklavi, prenosi Hina.

Egipat, jedina država osim Izraela koja dijeli granicu s Pojasom Gaze, gomila pomoć na svojoj strani granice, ali kamioni ne mogu prijeći zbog teških zračnih napada Izraela u ratu s Hamasom. Nakon što je Hamas pokrenuo krvavi napad na izraelski teritorij 7. listopada, Izrael je rekao da nameće potpunu blokadu Pojasu Gaze u kojem živi do 2.3 milijuna ljudi, zbog čega oni ostaju bez struje, hrane i goriva.

UN je upozorio na "humanitarnu katastrofu". "Izrael neće spriječiti humanitarnu pomoć iz Egipta sve dok se radi samo o hrani, vodi i lijekovima za civilno stanovništvo koje se nalazi u južnom pojasu Gaze ili (ono) koje se tamo evakuira, i sve dok te zalihe ne stignu do Hamasa", priopćio je ured premijera Benjamina Netanyahua.

U priopćenju se navodi da je Izrael donio ovu odluku nakon Bidenovog zahtjeva, ali se dodaje i da će nastaviti s blokadom humanitarne pomoći iz Izraela u Gazu "sve dok se njihovi taoci ne vrate". "Svaka zaliha koja stigne do Hamasa bit će spriječena", rečeno je.

Izrael je upozorio stanovništvo Gaze da se premjesti sa sjevera prema jugu radi svoje sigurnosti tijekom sukoba. Kamioni pomoći u utorak su se približili prijelazu Rafah između Egipta i Gaze iz egipatskog grada Al Arish. Ali nisu mogli ući u Gazu jer ne postoji sporazum o isporuci pomoći.

Prije Bidenovog posjeta Izraelu, američki državni tajnik Antony Blinken održao je razgovore s izraelskim dužnosnicima i rekao da se složio s Izraelom da razviju plan za dostavljanje pomoći u Gazu, ali je rekao da vremenski okvir nije jasan.

Egipat je rekao da prijelaz Rafah, vitalna arterija prije borbi, a sada važna ruta za očajnički potrebne zalihe, nije službeno zatvoren, ali je postao neoperativan zbog izraelskih zračnih napada na strani Gaze.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...