O SUKOBU NA BLISKOM ISTOKU: Biden kaže da je Hamas napao Izrael dijelom kako bi zaustavio sporazum sa Saudijskom Arabijom

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu sastao se s Bidenom na marginama Opće skupštine UN-a u septembru i rekao mu: "Mislim da pod vašim vodstvom, gospodine predsjedniče, možemo iskovati historijski mir između Izraela i Saudijske Arabije."

  • Svijet

  • 21. Okt. 2023  

  • 0

Predsjednik Joe Biden rekao je u petak kako misli da je Hamas bio motiviran da napadne Izrael djelomično željom da spriječi tu zemlju u normalizaciji odnosa sa Saudijskom Arabijom.

"Jedan od razloga... zašto je Hamas krenuo na Izrael je to što su znali da ću sjesti sa Saudijcima", rekao je Biden na prikupljanju sredstava za kampanju. Američki predsjednik naznačio je kako misli da su pripadnici Hamasa pokrenuli smrtonosni napad 7. oktobra jer, “Pogodite što? Saudijci su željeli priznati Izrael” i bili su blizu toga da to formalno učine.

Jeruzalem i Rijad postojano su se približavali normalizaciji, a Biden je radio na povezivanju dviju zemalja, najavljujući planove u septembru na summitu Grupe 20 u Indiji za partnerstvo na pomorskom koridoru.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu sastao se s Bidenom na marginama Opće skupštine UN-a u septembru i rekao mu: "Mislim da pod vašim vodstvom, gospodine predsjedniče, možemo iskovati historijski mir između Izraela i Saudijske Arabije."

Saudijci su inzistirali na zaštiti i proširenim pravima za palestinske interese kao dio bilo kakvog šireg sporazuma s Izraelom. Sporazum bi bio pothvat diplomatije koji je mogao omogućiti šire priznanje Izraela od strane drugih arapskih i muslimanskih većinskih nacija koje su se u velikoj mjeri protivile Izraelu od njegova stvaranja prije 75 godina na teritoriju gdje su Palestinci dugo živjeli.

Ali razgovori su prekinuti nakon što su pripadnici militanti Hamasa upali iz blokiranog Pojasa Gaze u kojem žive Palestinci u obližnje izraelske gradove.

Pritisak na normalizaciju započeo je pod administracijom bivšeg predsjednika Donalda Trumpa i označen je kao Abrahamov sporazum. Ambiciozan je to napor da se preoblikuje regija i ojača položaj Izraela, ali kritičari su upozorili da se njime preskaču palestinski zahtjevi za državnošću.

 

Državni sekretar Antony Blinken rekao je ubrzo nakon napada Hamasa da je vodstvo grupe možda djelomično vođeno željom da osujeti napore Sjedinjenih Američkih Država u zapečaćenju diplomatskih odnosa između Izraela i Saudijske Arabije

Takav pakt između Jeruzalema i Rijada bio bi postignuće koje bi definiralo nasljeđe za Bidena, Netanyahua i saudijskog prijestolonasljednika Mohammeda bin Salmana.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...