NUKLEARNA SILA SE POJAČAVA: Pakistan testirao raketu koja nosi više bojevih glava

Stručnjak za pakistanski nuklearni program, Mansoor Ahmed, rekao je da je dugo vrijeme između testova vjerojatno posljedica nastojanja da se poboljšaju "tehnički parametri i parametri izvedbe".

  • Svijet

  • 21. Okt. 2023  21. Okt. 2023

  • 0

Pakistan je testirao projektil Ababeel koji može nositi više bojevih glava koje mogu napasti različite ciljeve. 

Ova zemlja je zadnji put slično testiranje obavila prije šest godina. 

Vojni medijski ogranak, Inter Services Public Relations Pakistan, izjavio je da je test u srijedu trebao ponovno potvrditi "različite dizajne, tehničke parametre i ocjenu učinkovitosti različitih podsistema" te da je "bio usmjeren na jačanje odvraćanja i povećanje strateške stabilnosti u regiji", prenosi Politički.ba.

Odjel za strateške planove, koji se bavi pakistanskim nuklearnim odvraćanjem, nije odgovorio na zahtjev Defense Newsa za informacijama o najnovijem testu.

U 2017. godini vladina organizacija za odnose s javnošću izjavila je da Ababeel ima domet od 2.200 kilometara (1.367 milja) i da je razvijen kako bi osigurao "preživljavanje pakistanskih balističkih projektila" u regiji u kojoj državni akteri jačaju protumjere.

Stručnjak za pakistanski nuklearni program, Mansoor Ahmed, rekao je da je dugo vrijeme između testova vjerojatno posljedica nastojanja da se poboljšaju "tehnički parametri i parametri izvedbe".

Ahmed, koji sada radi na Australskom nacionalnom univerzitetu, rekao je za Defense News da je projektil Ababeel "najvažnija inženjerska prekretnica za pakistansku nuklearnu trijadu u gotovo dva desetljeća i veliki napredak u poboljšanju sposobnosti preživljavanja kopnenih strateških snaga protiv preventivnog napada Indije.”

Bivši oficir pakistanske vojske Naeem Salik, koji je služio u Odjelu za strateške planove, a sada je izvršni direktor instituta Strategic Vision Institute sa sjedištem u Islamabadu, rekao je da Ababeel "poboljšava pakistanski izbor ciljeva".

“Ababeel daje prednost gađanja nekoliko ciljeva u isto vrijeme, pri čemu svaki vektor kretanja pruža isplativo rješenje dok komplicira posao indijske [obrane od balističkih projektila],” rekao je za Defence News. 

"U ovom kontekstu, također se dobro uklapa u [odvraćanje punog spektra] pružajući mogućnost gađanja iz niza različitih ciljeva."

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...