KOMENTAR OLEKSANDRA LEVČENKA: Putin se priprema za posjetu Sjevernoj Koreji, tražiće pomoć Kim Jong Un-a za rat u Ukrajini

U blizini Avdijivke, Oružane snage Ukrajine odbijaju stalne neprijateljske napade koji su počeli 10. oktobra. Okupatori nisu mogli da se domognu strateških visina oko ovog naselja.

  • Evropa

  • 21. Okt. 2023  

  • 1

Piše: Oleksandr LEVČENKO (Antena M)

Nakon uspješne upotrebe američkih raketa ATACMS, koje su nanijele značajne gubitke ruskim avionima i helikopterima na aerodromima u Lugansku i Berdjansku, Vladimir Putin je rekao da će to jednostavno samo malo odgoditi ukrajinsku agoniju. Sljedećeg dana, kao odgovor diktatoru Kremlja, ukrajinski vojnici su uništili skoro 1.400 ruskih vojnika, 55 ruskih tenkova, 120 oklopnih transportera i borbenih oklopnih vozila, te 30 artiljerijskih jedinica. I to samo za jedan dan.

Ukrajinska kontraofanziva nastavlja da uništava odbranu ruskih okupatora: Oružane snage Ukrajine napreduju u mnogim pravcima duboko u neprijateljske položaje. Ukrajinska armija napredovala je do željezničke pruge sjeverno od Kliščijevke u Donjeckoj oblasti i oslobodila još jedno selo na lijevoj obali Hersonske oblasti. Ukrajinske trupe izvode uspješne ofanzivne akcije u tri pravca: Herson, Zaporožje i Donjeck. Posebno su branitelji Ukrajine oslobodili selo Poima u Hersonskoj oblasti - ovo naselje je udaljeno samo 6 km od mosta Antonivski preko Dnjepra. Takođe, oružane snage su napredovale otprilike 1 km u pravcu Verbove: nakon njegovog oslobađanja, ukrajinska vojska će ojačati mostobran za ofanzivu na Tokmak.

U blizini Avdijivke, Oružane snage Ukrajine odbijaju stalne neprijateljske napade koji su počeli 10. oktobra o.g. Okupatori nisu mogli da se domognu strateških visina oko ovog naselja. Ogromni su gubici neprijatelja u oklopnim vozilima i ljudstvu. Ukrajinska vojska napredovala je u pravcu pruge, koja se nalazi istočno od Kliščijevke u Donjeckoj oblasti. Oružane snage sada održavaju vatrenu kontrolu nad autoputem Bakhmut-Horlivka. Jedinice ruskih trupa počinju da se povlače na istok. Kontrola nad strateškim visinama u blizini Kliščijevke omogućava ukrajinskim trupama da stvore mostobran za dalju ofanzivu na Bakhmut.

Ukrajinska vojska je sposobna da oslobodi sve teritorije Ukrajine koje su privremeno okupirali ruski osvajači: sve što je potrebno za to je pravovremena isporuka efikasnog zapadnog oružja. Ako SAD povećaju stabilno snabdijevanje projektilima ATACMS, a američki borbeni avioni F-16 se pojave na nebu Ukrajine u skorije vrijeme, tada će se oslobađanje privremeno okupiranih ukrajinskih teritorija uveliko ubrzati i neprijatelj će jednostavno biti prisiljen da pobjegne svojim kućama u moskovskim močvarama i sibirskim šumama.

Uništenje ruske vojske u Ukrajini doprinijeće postizanju dugoročnog mira i očuvanju teritorijalnog integriteta Evrope, kao i sprečavanju početka velikog rata između NATO-a i Ruske Federacije. Shvativši neizbježnost ruskog poraza u konvencionalnom agresorskom ratu protiv Ukrajine, Moskva je nervozna i pokušava nuklearnim oružjem ucijeniti Kijev i cijeli svijet. Nuklearna ucjena Kremlja dostigla je najviši nivo od kraja Karibske krize u dalekoj 1962. g. Državna duma Ruske Federacije povukla je ratifikaciju Sporazuma o zabrani nuklearnih proba u vrijeme priprema za Putinovu posjetu Sjevernoj Koreji, gdje će zatražiti pomoć od sjevernokorejskog diktatora. Poslanici Državne dume Ruske Federacije usvojili su takav zakon u drugom i trećem čitanju.

Ruski ministar vanjskih poslova S. Lavrov otišao je u Pjongjang kako bi se pripremio teren za Putinov dolazak. Lavrovljev put u Sjevernu Koreju održan je samo mjesec dana nakon posjete Kim Jong Un-a Rusiji. Nakon tadašnjeg sastanka Kim Jong Una-a  s Vladimirom Putinom, SAD i zapadne zemlje počele su bilježiti početak isporuke različitog oružja i municije iz DNRK u Rusku Federaciju.

Konkretno, komercijalni satelitski snimci prikazuju brodove koji plove iz DNRK do ruskih obalnih luka. Rezolucije Savjeta bezbjednosti UN-a zabranjuju bilo kakvu vojnu saradnju sa DNRK. Svojevremeno ih je podržavala i Rusija koja trenutno na ilegalan način traži oružje za rat sa Ukrajinom. To sve izgleda kao očajnički potez Kremlja da spriječi potpuni vojni kolaps. Osim toga, Rusija formira antizapadnu koaliciju, koja se može transformisati u "osovinu Zla" današnjice. Postoje svi razlozi za tvrdnju da vojna saradnja Ruske Federacije sa Iranom i DNRK prijeti destabilizacijom regiona Istočne Evrope, Bliskog istoka, odnosno Azijsko-pacifičkog regiona. Rusija je svojim podmuklim djelovanjem u stanju da stvori presedan za upotrebu nuklearnog oružja: u tom slučaju daljnji razvoj događaja postaje nepredvidiv i nekontrolisan. Putin pokušava da vrati čovječanstvo u vrijeme bipolarne konfrontacije između Sovjetskog Saveza i Sjedinjenih Država. Postaje jasno da se Zapad sada kao nikad ranije mora ujediniti protiv novostvorene "osovine Zla" kako bi zaštitio svoj teritorijalni integritet i osigurao sigurnost svojih građana danas i u budućnosti.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...