MEĐU UBIJENIMA PETERO DJECE: Godišnjica gnusnog zločina nad bošnjačkim civilima u srednjoj Bosni....

Haški tribunal je presudio da ovi zločini spadaju u zločine protiv čovječnosti.

  • Sjećanje

  • 23. Okt. 2023  23. Okt. 2023

  • 0

Danas će biti obilježena trideseta godišnjica zločina nad bošnjačkim civilima u Stupnom Dolu kod Vareša.

Na današnji dan 1993. godine pripadnici Hrvatskog vijeća obrane (HVO) napali su selo Stupni Do i ubili 38 osoba bošnjačke nacionalnosti. Među ubijenima je bilo petero djece, 17 žena i veći broj starijih osoba, a selo su spalili do temelja. Istog dana u gradu Varešu ubijeno je još 7 nedužnih civila.

Za zločine počinjene u Stupnom Dolu i Varešu procesuirani su Ivica Rajić, Dominik Ilijašević Como i Miroslav Anić, kao i šestorica političkih i vojnih vođa tadašnje Hrvatske zajednice Herceg-Bosne.

Haški tribunal je presudio da ovi zločini spadaju u zločine protiv čovječnosti.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...