KOMENTAR BIVŠEG UKRAJINSKOG AMBASADORA LEVČENKA: "Rusi spremaju novi zakon, žele da obnove SSSR"

Sada su u Moskvi izmislili da je sadašnjim nezavisnim državama "lakše" da jednostavno postanu federalni subjekti Ruske Federacije.

  • Evropa

  • 23. Okt. 2023  

  • 0

Piše: Oleksandr LEVČENKO (Antena M)

Rusija vodi informacioni rat protiv Ukrajine i zapadnog svijeta velikih razmjera od 2014. godine. Moskva je i do tog vremena vodila antiukrajinske aktivnosti u svjetskim medijima ali u pomalo skrivenim oblicima – uostalom, mnogo prije 24. februara 2022. pripremala se za vojnu invaziju na Ukrajinu. Kremlj je i te kako svjestan da je bez pobjede u informacionom ratu nemoguće računati na efektivnost pobjede na frontu. Odnosno, vojna komponenta rata je veoma važna, ali ne i iscrpna. Moskva smatra da mora informativno pobijediti, inače će svijet moći da konsoliduje svoje snage i izvede zajednički informativni i geopolitički udar na grabežljivi projekat Kremlja stvaranja „Velike Rusije“. To je zapravo prisvajanje cijele teritorije bivšeg Sovjetskog Saveza, što znači zauzimanje 14 nezavisnih država – bivših sovjetskih republika. A ako sve bude u redu, onda zauzimanje teritorija koje su nekada pripadale ne samo SSSR-u, već i Ruskom carstvu (odnosno pola Poljske i Finska).

Državna duma Ruske Federacije već je registrovala nacrt zakona predstavnika vladajuće stranke Jedinstvena Rusija, u kojem se navodi da SSSR treba ponovo stvoriti, ali pripajanjem bivših sovjetskih republika Rusiji, odnosno njihovom potpunom inkorporacijom. To je uprkos činjenici da je u SSSR koja je bila autoritarna država, svaka sovjetska republika imala određena prava. Sada su u Moskvi izmislili da je sadašnjim nezavisnim državama "lakše" da jednostavno postanu federalni subjekti Ruske Federacije. Dalje je još "nezamislivije". Svako ko ne pristane na takav "prijedlog" mora biti pokoren vojnim putem. To je politička formula mogućeg budućeg ruskog zakona. Nakon ovoga postaje potpuno jasno zašto Moskvi ne odgovara sadašnji svjetski poredak koji se temelji na poštovanju granica i teritorijalnog integriteta. Kremlj predlaže da velike države mogu nekažnjeno da osvajaju manje zemlje. Tako je sve bilo prije Drugog svjetskog rata. Tada je SSSR odlučio da proširi svoje granice – tako je uzeo dio Poljske, započevši Drugi svjetski rat, a potom okupirao Litvaniju, Letoniju, Estoniju i dio Finske.

Sada Moskva shvata da ovakvim planovima ugrožava postojanje mnogih zemalja koje neće samo da sjede i čekaju da se ruske trupe pojave na njihovoj teritoriji. Zato Kremlj za sve nevolje pokušava okriviti slobodni zapadni svijet, koji sprečava diktatorsku, fašističku Rusiju da se ponaša kako hoće. Moskva troši ogromne sume novca na podmićivanje stranih novinara, analitičara i političkih ličnosti kako bi oni promovisali moskovske ideje. Ugledni i moralno obrazovani ljudi na Zapadu imaju priliku da odbiju prljave predloge za saradnju ruskih specijalnih službi, ali neki to prihvataju i šire ruske lažnjake. Evo, na primjer, jedan od mnogih prenijelo je ne tako poznato francusko izdanje Front Popular: ukrajinski lider Volodimir Zelenski će očigledno morati da prihvati ruske uslove za postizanje mira ako se zaustavi podrška zapadnih partnera. Po svemu sudeći, samo prekid vatre i zamrzavanje sukoba će omogućiti okončanje rata u Ukrajini, navodi se u tekstu. Volodimir Zelenski će se vjerovatno morati pomiriti s gubitkom dijela teritorije, odbiti ulazak u NATO, pomiriti se s jednakošću ruskog i ukrajinskog jezika u državi i demilitarizovati zemlju.

I navodno takav prećutni dogovor Kijeva bio bi nadoknađen sporazumom o međusobnoj odbrani Ukrajine sa Njemačkom, Francuskom i Poljskom. Istovremeno, u materijalu koji je progurao Kremlj, navodi se da svjetski mediji procjenjuju da Kijevu neće biti lako prihvatiti takve uslove, ali nije jasno koja se druga rješenja mogu naći u trenutnoj situaciji. Materijal Kremlja u francuskom izdanju zatim šire ruske ambasade u drugim zemljama kao da se pozivaju na zapadni izvor. Veoma je žalosno da ga je preštampala jedno ugledno bosanskohercegovačko izdanje, navodno da iznese drugačija mišljenja o mogučnosti završetka rata u Ukrajini. On nije iz Rusije, već iz Francuske, što znači da je uočen pluralizam pristupa viziji kraja rata. Isto ugledno bosansko izdanje dozvolilo je sebi ranije da objavi informacije o navodnom ukrajinskom bombardovanju civilnih objekata u ruskim gradovima. Nema govora što ono objavljuje i dosta materijala o razaranju ukrajinskih gradova, ali takva publikacija kao navodno druga strana rata, kako Ukrajinci bombarduju civile u Ruskoj Federaciji, što naravno nije tačno. A u podtekstu zaključak o ekvivalentnosti akcija ruske i ukrajinske vojske.

Moskva već dugo koristi slobodu medija u zapadnom svijetu i neprestano širi lažne materijale preko kupljenih zapadnih novinara. Uostalom, Berlin, Pariz i Varšava nikada nisu nudili Kijevu da se odrekne dijela svojih teritorija i otkaže pridruživanje NATO-u u zamjenu za mir sa Rusijom i neke sigurnosne garancije Francuske, Njemačke i Poljske. Ovo se nikada nije dogodilo, ali Rusi izmišljaju svoju šemu za završetak rata i objavljuju je u francuskom izdanju kao mišljenje zapadnih saveznika, a ovu lažnu informaciju bosansko izdanje preuzima uz pomoć istih Rusa. U Sarajevu su svjesni da je riječ o prikrivenoj provokaciji, pa lažne informacije ne stavljaju kao udarne. Ovo je jedna od šema kako Kremlj djeluje u globalnom informacionom prostoru. Stoga, glavni urednici evropskih portala i novina moraju poštovati medijsku higijenu i ne objavljivati rusku informativnu prljavštinu u svojim kolumnama, ako slobodni svijet zaista želi da stane na kraj ruskoj agresiji i vojnoj ekspanziji.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...