TEŽAK UDARAC ČOVIĆU IZ SRCA BOSNE: 100 uglednih Hrvata vjetar u leđa novoj političkoj stranci...

Mnogi bivši članovi HDZ-a BiH i HDZ-a 1990 ulaze u novu političku avanturu. 

  • Mini market

  • 24. Okt. 2023  24. Okt. 2023

  • 3

Politička pozornica u Srednjoj Bosni uskoro postaje bogatija za još jednu političku stranku lokalnog karaktera.  

Kako se saznaje Ljudski.ba, početkom novembra službeno će biti objavljeno osnivanje Hrvatske viteške stranke u Vitezu. U tom gradiću glasno pričaju kako novi politički projekt podržava više od 100 uglednika iz političkog i gospodarskog života, što je snažni vjetar u leđa i garant uspjehu, pa se vjeruje kako bi HVS mogla vrlo ozbiljno ugroziti status neprikosnovenih političkih stranaka u općini Vitez na predstojećim lokalnim izborima. 

Vrlo su intrigantni motivi i razlozi za utemeljenje Hrvatske viteške stranke, odnosno razlozima zbog kojih mnogi bivši članovi HDZ-a BiH i HDZ-a 1990 ulaze u ovu svojevrsnu političku avanturu. 

Trenutni ministar zdravstva Anto Matić, vladar iz sjene u OO HDZ BiH "krivac" je za političko osvježenje i otpor u Vitezu. 

Vitežani su ogorčeni ministrovim ponašanjem i bahatošću. Uostalom, na Matićeve ‘pothvate’ upozoravala je u službenim saopćenjima Hrvatska republikanska stranka Vitez koja je između ostalog navela i sljedeće: 

‘Katastarska čestica 1810/53, površine 3440 metara četvornih, pašnjak pete klase gdje su ministar i njegov brat izgradili zgradu i pripremili temelje ispred za moguću nadogradnju. Obzirom na veličinu parcele, i zgrada je prilično velika, ali je teško utvrditi kolika, jer se u katastru vodi još uvijek kao pašnjak pete klase. Pašnjak je popunjen zgradom. Katastarska čestica 2137/2 je pašnjak treće klase, površine 1500 metara četvornih, gdje također ministar upisan s bratom u jednakim udjelima. Taj je pašnjak malo bolji, treće je klase’. 

Postavlja se pitanje u Vitezu kako je to sve Anto Matić mogao isplatiti ako je ministarska plaća oko 3.000 KM.    

U Hrvatskoj republikanskoj stranci, ali i u krugovima bliskih budućoj Hrvatskoj viteškoj stranci su provjerili financijska stanja firmi “Invent” kojoj je vlasnik Anto Matić, ministar zdravstva i socijalne skrbi KSB, te firme “Expert” kojoj je suvlasnik pedeset posto Dragan Matić, ministrov brat, koji je stekao drugu polovicu navedene imovine.  

"Ministrova firma Invent d.o.o. Vitez od početka postojanja nije napravila prometa za pristojne garaže, trenutno nema uposlenih i kumulativna dobit zadnjih deset godina ne prelazi petnaest tisuća maraka", objavili su iz HRS-a Vitez. 

Matić se nije zaustavio samo na ovim radnjama koje spominje HRS. Naime u veliko se u javnosti spominje nekoliko tzv humanitarnih i nevladinih udruga koje kontrolira Anto Matić, a koje su prepoznate kroz financiranje iz proračuna općine Vitez i SBK.

U Vitezu otkrivaju kako se ministar zdravstva uvukao i u biznis s koncertima pa ga se povezuje i s financiranjem predstojećeg koncerta Sergeja Ćetkovića u Vitezu kroz poduzeće event.ba 

Odlazeći članovi HDZ-a BiH su ogorčeni činjenicom da je Matić u HDZ vratio i kadrove nekadašnje stranke Radom za boljitak. 

Hrvatska viteška stranka je odgovor onih osoba koje politički ne žele ni u kojem slučaju podnositi ministra Matića.

Isto promišljaju i mnogobrojni utjecajni gospodarstvenici te društveni djelatnici koji su u potpunosti stavljeni na margine ovog grada, a u ratu i poslije njega su odigrali ogromnu ulogu u razvoju Viteza kakav je danas. O raslojavanju političke pozornice u Vitezu i stvaranju ozbiljne alternative stranci Dragana Čovića nedavno je pisao i zagrebački tjednik Nacional. 

Osnivanje HVS-a će nesumnjivo biti dodatni udar na strukturu HDZ BiH jer Vitez je uvijek bio temelj uspjeha ove političke stranke u Srednjoj Bosni. Sljedeći lokalni izbori i dodatni izlasci sve bi mogli promijeniti.  

Hrvatska viteška stranka koja je u samom startu dobila potporu više od 100 osoba iz društvenog političkog života iz Viteza, trebala bi i službeno biti osnovana početkom novembra, a o imenima koja će voditi ovaj politički projekt još uvijek se spekulira.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...