ORUŽANE SNAGE BiH ĆE IPAK DOBITI AMERIČKE HELIKOPTERE: Helez tvrdi da nabavku više niko ne može zaustaviti

Oružane snage (OS) Bosne i Hercegovine ipak će dobiti američke helikoptere.

  • Politika

  • 24. Okt. 2023  

  • 0

Oružane snage (OS) Bosne i Hercegovine ipak će dobiti američke helikoptere.

Nakon što Vijeće ministara BiH nije odobrilo novac iz tekuće rezerve za nabavku helikoptera, Ministarstvo odbrane BiH i Sjedinjene Američke Države pronašli su rješenje, piše novinska agencija Patrija.

Kao Golf 4 i Golf 8

Helikoptere će nabaviti bez učešća Vijeća ministara, a puni iznos platit će SAD.

Ministar odbrane BiH Zukan Helez poručuje da je novac već na računu i da nabavku više niko ne može spriječiti.

Nabavka američkih helikoptera za modernizaciju Oružanih snaga Bosne i Hercegovine dugo je u proceduri.

Zadatak jednostavan - za realizaciju projekta potrebno je odobriti 3,6 miliona maraka iz budžeta. No, proces je usporen, ali i osporavan u Vijeću ministara.

Usaglašeni rok za odobravanje sredstava iz tekuće rezerve bio je kraj septembra. Odluka nije ispoštovana. Rok je istekao, helikoptera nema. A u Ministarstvu odbrane promjena plana.

- Trebali smo nabaviti UH II helikoptere, ali želimo novije BELL 412, koje koriste oružane snage država članica NATO saveza, kao što su Slovenija, Hrvatska i Crna Gora.

"Nismo odustali od nabavke. Idemo u nabavku, ali modernijih helikoptera. Ako javnost ne može da prati šta znači UH II, BELL 412, onda vam je to otprilike kao Golf 4 i Golf 8", navodi Helez.

Tvrdi i da je riječ o višenamjenskim helikopterima. Odbrambenim, ali i mirnodopskim. A modernije znači i skuplje.

No, ovaj put novac nije prepreka, kao ni politika. Vijeće ministara u ovom projektu ne odlučuje. SAD su već osigurale oko 80 miliona maraka, piše Federalna.ba.

Sve je dogovoreno

"Potpuno je nebitno hoće li Vijeće ministara ili neće, mi idemo u nabavku i to je već odobreno u Ministarstvu finansija SAD, oni će platiti.

Mene raduje što to više ne zavisi od naših odnosa ovdje. To je već dogovoreno, to će biti nabavljeno", poručuje Helez.

Dogovoru koji, čini se, definitivno rješava problem nabavke helikoptera prethodio je otpor ministara iz Rs-a u Vijeću ministara.

Od skidanja tačke s dnevnog reda, pa do odobravanja potrebnih sredstava i povlačenja sredstava - 3,6 miliona maraka i dalje stoji u rezervi.

- S obzirom na to da nije ispoštovana sva potrebna procedura, po nalogu zamjenika ministra cijela implementacija je zaustavljena zbog gore navedenog.

Sredstva u navedenom iznosu nisu utrošena, a njihovu namjenu utvrdit će Vijeće ministara BiH posebnom odlukom - kaže zamjenik ministra finansija i trezora BiH Muhamed Hasanović.

Oružane snage BiH trenutno na raspolaganju imaju 11 helikoptera. Svi su višenamjenski, ali stariji modeli.

"Očekujemo otpočinjanje projekta nabavke najnovijih višenamjenskih helikoptera koji su daleko bolji nego prethodni helikopteri", poručio je načelnik Zajedničkog štaba OSBiH, generalpukovnik Senad Mašović.

Nabavkom adekvatne borbene opreme Oružane snage Bosne i Hercegovine bit će modernizovane.

Do sada su uglavnom raspolagale ruskom opremom koju su naslijedili od Jugoslavije. A proces modernizacije jedan je od uslov za integraciju BiH u NATO.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...