ADNAN DELIĆ POJASNIO: Treba li otvarati bankovni račun za pomoć EU-a, koliko dobijaju penzioneri, a koliko ostali

Građani koji ispunjavaju kriterije će se moći prijavljivati do 10. novembra tekuće godine. U aplikaciju se svake dvije sekunde unese nova prijava, a općina koja je do sada unijela najveći broj jeste Teočak.

  • Vijesti

  • 25. Okt. 2023  25. Okt. 2023

  • 1

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić saopćio je na današnjoj press konferenciji da su općine u Federaciji BiH u protekla dva dana unijele 4.508 prijava - domaćinstava, ukupno 9.583 osobe za podjelu EU pomoći s ciljem prevazilaženja energetske krize, odnosno podrške u kupovini ogrjeva za zimsku sezonu, prenosi Faktor.

Građani koji ispunjavaju kriterije će se moći prijavljivati do 10. novembra tekuće godine. U aplikaciju se svake dvije sekunde unese nova prijava, a općina koja je do sada unijela najveći broj jeste Teočak.

Delić je pojasnio da se tabela sa podacima nalazi na web stranici Federalnog ministarstva rada i socijalne politike, te da će svakog dana u 12 i 30 sati biti ažurirani podaci, tako da će svi moći javno da prate.

- Prijave se predaju isključivo u općinama ili gradovima, odnosno na mjestima koje odrede općine, kao što su mjesne zajednice ili centri za socijalni rad. Sve informacije građani treba da traže u općinama ili gradovima, jer su svi potpisali sporazum sa Ministarstvom i obavezali se na isplatu – rekao je Delić.

Građani pitaju

Istakao je da je veliki broj upita građana, te da će u narednom period biti sačinjena lista najčešćih pitanja sa odgovorima koji će također biti objavljeni javno.

- Jedna od nedoumica jeste predaja kućne liste. Svi koji apliciraju neovisno od toga da li žive sami ili u domaćinstvu, trebaju predati i kućnu listu. Pitanja je bilo I za bankovne račune, jer ima penzionera koji penzije primaju preko pošte. Svi oni koji apliciraju za ovu pomoć mogu što je i naznačeno u prijavnom listu, mogu napisati podatke osobe koja već ima bankovni račun novac će im tako biti isplaćen – pojasnio je Delić.

Nedoumica, nastavio je on, jeste i da li oni koji primaju penziju ili dječiji dodatak trebaju da dostave rješenja o tim primanjima.

- Ne trebaju dostaviti, već isključivo dokumentaciju koja je definirana u prijavnom obrascu. Dakle, svi koji apliciraju u prijavnom obrascu imaju jasno navedeno šta im je potrebno od dokumentacije – naglasio je Delić.

Podsjetio je da četiri kategorija imaju parvo na ovu pomoć, te da su sredstva EU u iznosu od 4,65 miliona KM ograničena.

- Ne postoji opcija, iako bi mi to voljeli, da pomoć bude podijeljena svim građanima, već isključivo za ove četiri kategorije koje su po svim istraživanjima definirane kao najugroženije – pojasnio je on, dodajući da ako se u jednom domaćinstvu nalazi više kategorija, pomoć se može dobiti samo po jednom osnovu.

Moglo je i brže i bolje

Kategorije koje po Programu utroška sredstava imaju pravo prijaviti se na javni poziv jesu domaćinstva u kojima živi penzioner sa minimalnom ili zagaratovanom penzijom; domaćinstva u kojima žive primatelji stalne novčane pomoći; domaćinstva u kojima žive djeca koja su na federalnom dječijem dodatku i domaćinstva u kojima je dijete koje nema jednog roditelja, a u ovoj kategoriji, uz navedenu dokumentaciju, potrebno je priložiti i rodni list djeteta ili smrtni list roditelja, zavisno je li roditelj nepoznat ili je umro.

Delić je odgovorio i na kritike upućene ovom ministarstvu i Vladi FBiH, zašto nisu pomoć podijelili brže kada već imaju spiskove penzionera i primalaca dječijeg dohotka.

- Tačno je da imamo spiskove, mogli bi za sat sve podijeliti, ali bi onda prekršili sporazum sa EU, jer se pomoć ne dijeli pojedincima nego domaćinstvima. Ovo je prvi transfer EU-a prema državi BiH i mi do kraja aprila imamo rok da podnesemo izvještaj EU. Ako bude ocijenjen negativno nećemo moći nastaviti saradnju kada su u pitanju ovakva grant sredstva – zaključio je federalni ministar.

Za kategoriju penzionera planirane su isplate do 300 KM jednokratne pomoći, a ostale tri do 600 KM.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...