NOVI PREMIJER ZDK-a, NEZIR PIVIĆ: "'Trojka' je izgubila kompas, nadigrali su ih Čović i Dodik" (VIDEO)

"Nakon Kantona Sarajevo, i na federalnom nivou na pomolu je afera s dodjelom budžetskih sredstava nevladinim organizacijama povezanim s vladajućim strankama."

  • Politika

  • 27. Okt. 2023  27. Okt. 2023

  • 1

Novi premijer Zeničko-dobojskog kantona Nezir Pivić prokomentarisao je situaciju u Pojasu Gaze ali i odnos međunarodne zajednice prema onome što se tamo dešava u ovim trenucima.

"Jako je tužno gledati sve te scene ubistva djece i civila, a još je tužnije gledati kako cijeli svijet šuti na taj zločin koji se snima. Ponovo gledajući doživljavamo sve ono što se proživjelo u Srebrenici. Molim boga da što prije prestane taj teror u Gazi. Žao mi je najviše djece i civila koje svakog dana gube živote", rekao je Pivić.

Ne nazire se kraj, a Pivić kaže kako je kršenje međunarodnog humanitarnog prava evidentno i pred očima velikih sila koje se deklarativno zalažu za zaštitu tog prava.

"Ali oni imaju izgovore za sve ono što se dešava u Gazi. Treba da se probudi ljudskost u svakom čelniku i onome ko može pomoći nedužnim civilima. Svaka država koja ima moć mora i trevba nešto učiniti da se to krvoproliće završi", kazao je Pivić.

Arapske zemlje ne čine ništa, šute sve vrijeme. Pivić navodi kako oni uživaju u prirodnim bogatsvima koje imaju, ali nemaju osjećaja da pomognu narodu Gaze.

"Ja se nadam da će kod njih proraditi svijest. Odlučnije bi trebali reagovati i natjerati zemlje koje ovise od njih. Posebno one zemlje koje promovišu demoratiju, ljudska prva, ali ovdje su zakazali. Nažalost, kada su u pitanju muslimani onda postoje drugi aršini i druga pravila koja se primjenjuju", rekao je Pivić.  

Zeničko dobojski kanton dobio je novu vladu, Pivić će u narednom periodu biti na čelu te vlade. Za Hayat je kazao šta je to što će prvo uraditi u narednim danima.

"ZDK vlada u kontinuitetu. Imali smo prekid od 10 mjeseci jedne nove vlade. Ja se nisam bavio prošlom vladom i neću ni večeras. Zahvalio sam samo za sve pozitivno što su uradili. Trebamo nastaviti rad ranije  valde koja je bila prije 10 mjeseci što ustvari jeste ZDK. Karakteristike ZSK su jedna stabilnost i privredni razvoj. Znamo da je ZDK kičma privrednog razvoja FBiH, da je ZDK i univerziteski centar. Ono što planiramo jeste formiranje univerzitetske bolnice, to podrazumjeva prije svega i određene objekte I infrastrukturu koju zahtjeva bolnica. Svakako ćemo raditi na podsticajima za poljoprivredu, ali i podsticajima u okviru stočarstva. Fokus mora biti i na mladima. Ne smijemo zaboraviti obrazovanje, jer je to vrlo važan segment", kazao je Pivić, te dodao:

"Vrlo je mlad sastav ali imaju i iskustva. Zaista očekujem od ove Valde puno. Vidio sam entuzijazam i želju da se nešto napravi. Vjerujem da će ova većina biti stabilna", naglasio je Pivić.

Kadrovi HDZ-a iz protesta su napustili jučerašnju sjednicu skupštine, Pivić kaže kako HDZ mora biti svjestan da su oni bili korektni prema njima.

"Cijelo vrijeme su bili zastupljeni, jer smatramo da u BiH žive tri konstituivna naroda i da svi trebaju imati priliku. Oni su se poigrali sa formiranjem vlasti na višim nivoima, poslali su jednu negativnu poruku SDA, a SDA je bila korektna", naveo je Pivić.

Pivić je rekao i je li vlast u Federaciji dosad mogla učiniti više na zaštiti stanovništva od inflacije, te zašto ništa konkretno ne preduzimaju.

"Shodno onome što rade ja mislim da oni nemaju predstavu da je inflacija prisutna u Federaciji. Oni nemaju ni jedan ozbiljan program kako se boriti i zastiti građane od inflacije. Oni se sve vrijeme bave kako i na koji način osigurati tijesnu parlamentarnu većinu, kako usvajati budžet, rebalans budžeta, ali nisam čuo ni jedan prijedlog kako riješiti inflaciju, ono što najviše boli građana. Ono što me zabrinjava jeste da ljudi nikakav interes ne pokazuju za tako važno pitanje. Većina koji upravljaju resursima ne trebaju na to gledati kao da je njihovo, nego da im je povjereno od strane građana",  kazao je Pivić.

Kaže kako se na Federalnom nivou bave većinom,priklupaju određene glasove, a na nivou BiH pokušavaju zamagliti da je sve uredu i kako će se sve dogovoriti.

"Trojka je izgubila kompas kada govorimo u političkim pregovorima. Čović i Dodik su ih nadigrali. Prihvatili su da moraju slušati. Samo je ispunjavano ono što je Dodik tražio. Ono što je usvojeno bolje da nije. Jedini napradak je Zakon o vinu",  rekao je Pivić.  

Usvajanje rebalansa budžeta nije proteklo bez problema. Nije se znalo u jednom trenutku ni ko treba predsjedavati Domom. Da li je Mirjana Marinković-Lepić, iako je podnijela ostavku na mjesto predsjedavajuće ovog doma mogla zakazati sjednicu, a evo kako Pivić kao pravnik vidi cijelu ovu situaciju.

"Ako je već podnijela ostavku ona je tim momentom trebala da se preseli u poslaničke klupe i da prestane konzumirati sva prava i obaveze koje proizilaze iz te funkcije. Ona to nije uradila. Davala je punomoć Gabeli da vodi sjednice. Mi smo o tome raspravljali, bile su dvije komisije, i mi smo jasno isticali da ima mišljenje Ustavnog suda da podnešena ostavka na poziciju ne znači da se mogu konzumirati prava iz te ostavke. To se odnosi na sve zakonodavne pozicije u kantonu. Ne znam šta im je poenta i želja. Ako je podnijela ostavku zašto crpi prava i obaveze iz te funkcije?",  naveo je Pivić.  

Nakon Kantona Sarajevo, i na federalnom nivou na pomolu je afera s dodjelom budžetskih sredstava nevladinim organizacijama povezanim s vladajućim strankama. Mediji prenose kako je HDZ-ov ministar finansija u federalnoj Vladi upozorio kolegu Delića, NIP-ovog ministra rada i socijalne politike, da je pripremio nezakonitu odluku o raspodjeli 728.000 KM udruženjima. Delić danas kaže da ja afera fingirana, napao je i medije. Pivić kaže kako smo mogli vidjeti da se to dešava i u Kantonu Sarajevo, u stranci Narod i Pravda.

"Ja bih to nazvao epidemija lopovluka. Na jedan institucionalni način se pokušava finasirati politička mreža po BiH. To je najgora stvar koju može uraditi bilo koji predstavnik, političar u svom djelovanju. To je stvarno nemoralno, oni koji su to radili trebaju podnijeti ostavke. Može se i treba spriječiti, ali vidjeli smo u prepiskama koja je to bahatost i odlučnost da se pored jasnog upozorenja da se sredstva ne mogu trošiti na taj način to zanemaruje", naveo je Pivić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...