MINISTAR SEVLID HURTIĆ NAJAVLJUJE: "Sud u Strazburu sada može odlučiti da ne prihvati odgovor Krišto..."

Resorni ministar Selvid Hurtić vjeruje da će sva konkursna procedura biti okončana do kraja idućeg mjeseca, odnosno tada bi BiH trebalo da dobije nove agente koji će zemlju predstavljati i zastupati pred Evropskim sudom za ljudska prava.

  • Politika

  • 28. Okt. 2023  

  • 3

Dvoje agenata Vijeća ministara BiH pri Europskom sudu za ljudska prava je polovinom prošlog mjeseca podnijelo žalbu na adresu te pravosudne institucije kada je riječ o presudi u slučaju “Kovačević protiv BiH”. Nakon toga Slaven Kovačević, savjetnik člana Predsjedništva BiH Željka Komšića, je na adresu Suda u Strazburu proslijedio dopis u kojem je naveo da agenti Vijeća ministara BiH nisu u mandatu, jer im je dva puta produžen v.d. mandat koji maksimalno može trajati tri mjeseca. Sa druge strane agenti su u statusu v.d tri godine. Nakon tog dopisa Kovačevića Europski sud za ljudska prava zatražio je od Vijeća ministara BiH izjašnjenje da li agenti imaju legalnu i legitimnu akreditaciju.

- Tražio sam od Savjeta ministara da kada je riječ o tom pitanju donesemo određeni zaključak na prethodnoj sjednici, koji bismo dalje proslijedili na adresu Suda u Strazburu. Međutim, predsjedavajuća Borjana Krišto nije bila za to, odnosno da ta odluka bude uvrštena u dnevni red. Sa druge strane Krišto je poručila da će samostalno proslijediti odluku kada je riječ o akreditaciji agenata na adresu evropske pravosudne institucije, rekao je “Glasu Srpske” ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Selvid Hurtić.

Naglasio je da nedonošenje odluka na sjednici Vijeća ministara BiH može predstavljati problem, jer je sam Europski sud tražio stav te institucije o statusu agenata, a ne predsjedavajuće Savjeta ministara ili nekog od ministara.

- Sud u Strazburu sada može odlučiti da ne prihvati odgovor Krišto ili prihvati. Ne znamo šta će se sve izdešavati. Sve je do sudija u Strazburu, ali jasno je da jedinstvenog stava i zaključka Savjeta ministara nema. Takođe, odgovor o statusu domaćih agenata potrebno je proslijediti na adresu Evropskog suda za ljudska prava do kraja ovog mjeseca, zaključio je Hurtić.

Sud u Strazburu je skoro prije tri mjeseca u svojoj presudi naveo da je Kovačeviću prekršeno aktivno biračko pravo. Odnosno, sa šest glasova za i jednim protiv europska pravosudna institucija ocijenila je da je BiH prekršila član 1. Protokola br. 12 (opća zabrana diskriminacije) Europske konvencije o ljudskim pravima u pogledu Kovačevićeve nezastupljenosti u Domu naroda Parlamenta BiH i Predsjedništvu BiH.

Naime Kovačević se žalio da zbog kombinacije teritorijalnih i etničkih uvjeta koji se primjenjuju na Dom naroda Parlamenta BiH i Predsjedništvo BiH nije mogao glasati za kandidate po svom izboru na posljednjim opštim izborima, koji su održani 2022. godine.

Konkurs za izbor novih agenata Vijeća ministara BiH je zatvoren. Resorni ministar Selvid Hurtić vjeruje da će sva konkursna procedura biti okončana do kraja idućeg mjeseca, odnosno tada bi BiH trebalo da dobije nove agente koji će zemlju predstavljati i zastupati pred Evropskim sudom za ljudska prava.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...