KATASTROFA: Najmanje 21 osoba poginula je u požaru u rudniku ArcelorMittala...

Rekao je da je vlada nezadovoljna neuspjehom ArcelorMittala da ispuni svoje investicione obaveze, nadogradi opremu i osigura bezbjednost radnika nakon niza smrtonosnih nesreća.

  • Hronika

  • 28. Okt. 2023  

  • 1

Najmanje 21 osoba poginula je u požaru u rudniku u Kazahstanu, saopćio je u subotu ArcelorMittal Temirtau, lokalna jedinica željezare sa sjedištem u Luksemburgu koja upravlja rudnikom.

Od 252 osobe u rudniku Kostenko, 208 je evakuisano, a 18 je zatražilo medicinsku pomoć, navodi se u saopćenju kompanije. Oko 23 osobe nisu locirane do 12 sati po lokalnom vremenu (08:00 po srednjoevropskom).

Kazahstanski predsjednik Kasim-Džomart Tokajev, koji je izrazio saučešće porodicama žrtava, naredio je svojoj vladi da prekine investicionu saradnju s ArcelorMittal Temirtau.

Vlada u saopćenju navodi da finalizira dogovor o nacionalizaciji kompanije, koja upravlja najvećom čeličanom u zemlji.

Prošlog mjeseca je prvi zamjenik premijera Roman Sklyar izjavio novinarima da Kazahstan pregovara s potencijalnim investitorima koji bi mogli preuzeti željezaru.

Rekao je da je vlada nezadovoljna neuspjehom ArcelorMittala da ispuni svoje investicione obaveze, nadogradi opremu i osigura bezbjednost radnika nakon niza smrtonosnih nesreća, javlja Reuters.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...