MIRJANA HRGA DIREKTNO O BLISKOISTOČNOM SUKOBU: "Da sam ja danas djevojčica u Gazi, mrzila bih vas do kraja života"

“Sinoć, unatoč snazi židovskih lobija (ogromna), ipak nemaju izbora i vide da je vrag odnio šalu“, napisala je na svom Facebook profilu, ocijenivši da je u proteklim decenijama djelovanje UN-a bilo “jadno” te da se postavljalo i pitanje samog postojanja te organizacije.

  • Društvo

  • 28. Okt. 2023  28. Okt. 2023

  • 1

Bivša reporterka s iskustvom izvještavanja s Bliskog istoka, Mirjana Hrga, oglasila se o gorućem sukobu, komentirajući reakciju UN-a na trenutno stradanje civila u enklavi, koje je nazvala "školskim primjerom masakra".

“Sinoć, unatoč snazi židovskih lobija (ogromna), ipak nemaju izbora i vide da je vrag odnio šalu“, napisala je na svom Facebook profilu, ocijenivši da je u proteklim decenijama djelovanje UN-a bilo “jadno” te da se postavljalo i pitanje samog postojanja te organizacije.

“Ovo u Gazi je školski masakra i UN je sinoć ipak usvojio rezoluciju kojom se traži “trenutačno, trajno i održivo humanitarno primirje” u Gazi. Dakle, žele da se pothitno zaustavi divljačko ludovanje izraelskih snaga kako bi se riješio problem stotina tisuća žena, djece i staraca koji nemaju veze sa sukobom Hamasa i države Izrael, a nalaze se u logoru na otvorenom, paklenom kotlu u kojem Židovi dižu temperaturu bez ikakvih kriterija“, upozorila je.

Osvrnula se i na sadržaj UN-ove rezolucije, tačnije na ne spominjanje organizacije Hamas, konstatirajući kako su neke zemlje to uzele kao izgovor da ne glasaju ili budu suzdržane po pitanju rezolucije.

“Hamasa nema na Zapadnoj Obali – drugoj enklavi gdje su Židovi dopustili Palestincima da dišu zrak – pa unatoč tome, problem je skoro isti. I tamo su ogradjeni visokim zidom, i tamo ne mogu svojevoljno u Izrael ako im Židovi nisu dali dopusnicu, i tamo ih izraelska vojska pretresa svaki dan nanovo čak i da idu (ako smiju) posjetiti ženu koja je rodila u bolnicu (ako je uopće bila među onima koji smiju koristiti izraelske bolnice). Dno. Upadaju im na parcele. Oduzimaju. Otimaju. Grade nova židovska naselja na teritoriju koji bi kao trebao biti palestinski. To je dakle stanje na onoj drugoj polovici “palestinsko-židovskih” odnosa. Nema Hamasa ali problem je isti“, potcrtala je.

Ne negirajući problem postojanja grupe Hamas, Hrga konstatuje da bi sve bilo isto čak ukoliko on ne bi postojao.

“I sada, gledamo kako Židovi provode stravičan genocid pod krinkom “riješimo se Hamasa”. Ne gospodo. Vi stvarate još gore. Da sam ja danas djevojčica u Gazi, mrzila bih vas do kraja života“, dodala je Hrga.

Opisala je i jedan susret sa vođom Sunita u Tripoliju, kojeg je pitala da li je on terorist na što je dobila odgovor:

“Da gospođo, ja sam terorist. Kad vam ubiju majku, ženu, sestru…odvedu braću, da, vi postajete terorist”.

Konstatira kako definicija terorizma nije jednoznačna i zavisi od toga ko definira i ko su teroristi.

“Tako da gospodo Židovi, Hamas vam je najmanji problem. Stvarate upravo puno veći. I vi to znate. Ili ste ludi ili ste pokvareni. Kao i oni koji sinoć nisu glasali za rezoluciju UN-a. Njih čak i razumijem. Trebaju im vaše pare i moć. Ali što je s vama?“, upitala je na kraju.

Inače, Hrga je u nedavnom razgovoru za lokalne medije u BiH prognozirala kako će izbiti sukob nezapamćenih razmjera, te kako se napad na Gazu nije smio desiti na ovaj način.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...