KOLUMNA DRAGANA MARKOVINE: "Evo nam Mira Bulja da oživi vojnu krajinu između Mletačke Republike i Osmanskog Carstva"

Kojim god retoričkim driblinzima pokušali eskivirati ovo pitanje, kad vi postavite vojsku na neku granicu, jasna je stvar da svakoga tko dolazi s te strane, odnosno iz te zemlje na granicu, smatrate sumnjivim, uključujući sve Hrvate iz Bosne i Hercegovine.

  • Mini market

  • 28. Okt. 2023  28. Okt. 2023

  • 0

Piše: Dragan MARKOVINA (Oslobođenje)

Teško da je Miro Bulj, gradonačelnik Sinja, bio svjestan asocijacija koje je njegova najava osnivanja paravojnih formacija koje bi trebale čuvati granicu s Bosnom i Hercegovinom od ilegalnih migranata, momentalno probudila iako je čitav njegov programirani nastup pučkog tribuna, koji ima od prvog dana na političkoj sceni, strahovito nalik nekadašnjoj Radićevoj i posebno Mačekovoj stranci. S bitnom razlikom da su ova dvojica bili puno kapacitiraniji političari daleko većeg dosega od rečenog Bulja. Ta razlika naravno nije nebitna, jer dok je kod njih dvojice bilo i sadržaja, o kojima se može diskutirati, kod Bulja i ostalih mostovaca, uključujući Ninu Raspudića, bitna je samo forma.

Uostalom, čitava njihova politika i nije drugo doli bacanje dimnih zavjesa svekolikom pučanstvu i igranje na kartu pravedničkog bijesa malog čovjeka, protiv otuđenih elita. Istina je da ta uloga puno bolje pristaje Bulju nego Raspudiću, ali igraju je obojica.

Uglavnom, Most je nanjušio kao dobru izbornu temu strah od migranata, koji je tim apsurdniji, s obzirom na to da ih svakako jako mali broj želi i ostati u Hrvatskoj. Ali, kao da su činjenice ikad bile bitne pri manipulaciji strahovima. Tako su uporno tražili i traže stavljanje vojske na granicu s Bosnom i Hercegovinom, pri čemu je čak puno zanimljivije od te užasavajuće ideje koja bi na kraju morala završiti pucanjem u ljude, jer čemu onda vojska na toj granici, to kako je olako tu zanemaren narativ o ugroženim Hrvatima iz BiH, tj. upravo onaj narativ na kojem je Most posebno inzistirao, radeći i koaliciju za izbornu jedinicu za inozemstvo s Hrvatskom republikanskom strankom Slavena Raguža. Objašnjavajući kako su oni, za razliku od Čovićevog HDZ-a, autentični predstavnici malog čovjeka koji se doista brinu o tim ljudima. Jer kojim god retoričkim driblinzima pokušali eskivirati ovo pitanje, kad vi postavite vojsku na neku granicu, jasna je stvar da svakoga tko dolazi s te strane, odnosno iz te zemlje na granicu, smatrate sumnjivim, uključujući sve Hrvate iz Bosne i Hercegovine.

U momentu kad priča o vojsci očekivano nije prošla, krenulo je svojevrsno likovanje nad faktičnom suspenzijom slobodnog međugraničnog prolaska prema Sloveniji, uz obrazloženje da se to dogodilo jer Andrej Plenković nije prihvatio njihovu ideju.

Kako je sada pak ta tema s vojskom iscrpljena, evo nam Mira Bulja da oživi vojnu krajinu između Mletačke Republike i Osmanskog Carstva i najavi paravojne odrede samoorganiziranih građana, valjda s idejom da se dobije nova inspiracija za Alku.

I koliko god svi znali da se radi o igrokazu i privlačenju pažnje, jer ništa slično se nije ni pokušalo organizirati, niti će se uopće pokušati, što je jasno poručeno i od poslovično birokratičnog ministra unutrašnjih poslova Davora Božinovića, već su same asocijacije ovog čina zastrašujuće. Bez obzira na to što mnogima zasigurno nije ni palo na pamet da su se posljednji put građani na tom prostoru samoorganizirali kad su na ceste postavili balvane i proglasili Republiku Srpsku Krajinu. Ova Buljeva najava ipak najviše sliči na Mačekovu Seljačku zaštitu, paravojnu formaciju HSS-a, odnosno na batinaše te stranke u periodu uoči Drugog svjetskog rata, koji su s posebnim zadovoljstvom napadali komuniste. O čemu je, uostalom, Miljenko Smoje ostavio svjedočanstvo u “Velom mistu”. Ako je itko sumnjao, najveći dio njih se kasnije priključio oružanim snagama NDH i pomogao stabilizaciju marionetskog režima.

I kao što već rekoh, Bulj naravno ne misli ozbiljno, nego privlači pažnju, ali u času u kojem u javnom prostoru legalizirate temu paravojnih stranačkih odreda, naoružanog naroda i vojske na granici, napravili ste ozbiljan korak ka tome da se to doista i dogodi.

Korak koji u ovom slučaju ima i konkretne kulturalne predrasude prema svemu što dolazi iz Bosne i Hercegovine, bili to migranti ili sami građani te zemlje. Ovo posljednje nije izrečeno, ali postoji li netko tko je spreman biti sto posto siguran u to da to ne stoji u podsvijesti ideje o blokiranju granice?

Da stvar na koncu bude posve bizarna, svjedoči kompletna prošlost sinjskog kraja, koji je kao i ostala pogranična Dalmacija živio od ilegalnih prelazaka te granice, usput mitologizirajući drumske razbojnike kao borce za pravdu i malog čovjeka. Odatle uostalom i ime nogometnom klubu Hajduk. I s te strane ideja da su odjednom ilegalni prelasci granice problem, bila bi nadrealno zabavna da nije opasna.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...