BURNO U MOSTARU: Otkazivanje predstave izazvalo brojne polemike, otkazana saradnja sa režiserom...

Ostaje žal, dodaje Đulić, što teatarska umjetnost puni novinske stupce člancima o otkazanoj predstavi, umjesto o lošem stanju u kojemu rade. Loše financiranje i mali ansambli mostarskih teatarskih kuća ključni su problemi, koji su ponovno došli u drugi plan.

  • Kultura

  • 06. Feb. 2024  06. Feb. 2024

  • 0

Mjesec uoči zakazane premijere predstave „Oslobođeni Mostar“, rađene prema motivima iz romana „14. februar 1945.“ Dragana Markovine, premijera je otkazana. Redatelj Zlatko Paković je u javnost izišao s pričom kako je tekst predstave sporan politici u Mostaru, dok producenti predstave i autor romana ističu kako tekst odudara od teme i ideje samog romana.

Početkom mjeseca u kojemu je premijerno trebala biti izvedena predstava „Oslobođeni Mostar“, teatarske kuće koje su je producirale, Narodno pozorište Mostar, Mostarski teatar mladih i Pozorište lutaka objavile su konačnu odluku o prekidu suradnje s redateljem.

“Predstava je zabranjena, samo se to sad ovdje drukčije naziva. Meni je nakon tri sedmice uspješnog rada s glumačkim ansamblom obustavljen – dakle, zabranjen dalji rad na predstavi. ‘Oslobođeni Mostar’ nije dozvoljen u Mostaru, jedan krupan društveno-umjetnički događaj spriječile su sitne duše. Naprosto, ušao sam u suradnju s nezrelim ljudima koje rukovode isključivo strahovi za vlastite pozicije na koje su ih postavili partijski moćnici - ne po zaslugama nego po političko-vjerskoj podobnosti”, izjavio je Paković.

U javni prostor na društvenim mrežama su ušle privatne prepiske unutar autorskog tima predstave, na osnovu kojih su doneseni zaključci da su na produkcijske kuće vršeni politički i drugi pristisci zbog, među ostalim, uvreda na račun Armije RBiH. U Narodnom pozorištu kao produkcijskom nositelju projekta te redateljeve navode odbacuju.

“Suradnja s gospodinom Pakovićem je, nažalost, prekinuta zbog naknadnih isključivih stavova režisera o konceptu predstave koji jasno oslikavaju nedopustiva odstupanja od ugovornih obaveza proizišle iz repertoarske politike i potrebe pozorišnih kuća”, kaže Adna Ajanić, glasnogovornica NP-a Mostar.

I autor romana „14. februar 1945.“ Dragan Markovina ističe kako je tekst predstave odstupio od ideje djela kojemu je cilj suočavanje s traumama iz prošlosti kroz dijalog i pomirenje u zajednici. Posebice se, kaže, od duha romana odstupilo u drugom činu koji se bavi temama islama, kojih u njegovom romanu nema.

“To ne bi doprinijelo pomirenju u gradu ni skidanju trauma niti bi ideja s kojom se krenulo u predstavu bila ostvarena nego se, štoviše, dogodilo upravo suprotno. Ono što je Zlatko Paković predložio kao svoj tekst nije imalo nikakve veze ni sa sadržajem ni s porukom mog romana, na kraju krajeva, ni sa samim Mostarom”, ističe Markovina.

Redatelj, pak, pojašnjava kako nije bila riječ o adaptaciji djela, već je predstavu radio po pojedinim motivima romana. Bilo kako bilo, predstava je uznemirila vjetrove u Mostaru prije nego je uspjela doći na kazališne daske.

“Mislim da je, prije svega, teatarska umjetnost u Mostaru izgubila jer smo dozvolili da se ovo desi, a i mi koji smo učestvovali u svemu tome. Staro je pravilo: ako jedna kuća ili više njih angažuje nekog umjetnika, onda pristaje na njegove metode u startu”, navodi direktor MTM-a Sead Đulić.

Ostaje žal, dodaje Đulić, što teatarska umjetnost puni novinske stupce člancima o otkazanoj predstavi, umjesto o lošem stanju u kojemu rade. Loše financiranje i mali ansambli mostarskih teatarskih kuća ključni su problemi, koji su ponovno došli u drugi plan.

Više u prilogu FTV-a.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...