GLAS RAZUMA IZ SRBIJE: „Snažno podržavamo zajedničku izjavu predsjednika Francuske, Njemačke i premijerke Italije u kojoj pozivaju na de facto priznanje Kosova…“

Prima se na znanje spremnost strana za usvajanje europskog prijedloga o Asocijaciji općina sa srpskom većinom na Kosovu i njihovu spremnost za implementaciju, a od Srbije se traži de facto priznanje Kosova.

  • Regija

  • 29. Okt. 2023  

  • 0

-GLAS i  Građanski demokratski forum u Srbiji snažno podržavaju zajedničku izjavu predsjednika Emmanuela Macrona, kancelara Olafa Scholza i premijerke Italije Georgije Meloni, u kojoj pozivaju Srbiju na de facto priznanje Kosova i Kosovo na formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom, navode iz Građanskog demokratskog saveza Srbije.

Podsjetimo, nakon dvodnevnog samita Europske unije, na marginama kojeg su se odvijali i višesatni razgovori s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Kosova Albinom Kurtijem, čelnici triju najvećih EU država članica izašli su s porukom Srbiji da de facto prizna neovisnost Kosova, a da Kosovo ispuni obavezu o formiranju Asocijacije općina s većinskim srpskim stanovništvom.

U zajedničkom saopćenju kojeg su nakon samita EU poslali Predsjednik Francuske Emanuel Macron, kancelar Njemačke Olaf Scholz i premijerka Italije Georgia Meloni, uz predsjednika Europskog vijeća Charlesa Michela i Visokog predstavnika za vanjsku politiku i sigurnost Josepa Borella, koji su dan ranije u Bruxellesu imali sastanke s premijerkom Kosova Kurtijem i predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, prima se na znanje spremnost strana za usvajanje europskog prijedloga o Asocijaciji općina sa srpskom većinom na Kosovu i njihovu spremnost za implementaciju, a od Srbije se traži de facto priznanje Kosova.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...