AMERIČKI SAN ŽIVE U BOSNI I HERCEGOVINI: Bračni par pokrenuo vlastiti biznis, New York zamijenili Sarajevom...

Svoja vrata su otvorili prije sedam dana, vrijedni tim se uhodava, a brojni zainteresovani kupci čekaju svoju priliku da probaju novi proizvod u našem gradu.

  • Ekonomija

  • 30. Okt. 2023  

  • 0

Ušuškan na kraju reda kafića koji su svoje mjesto našli u Kranjčevićevoj ulici iza nebodera UNITIC-a na Marijin Dvoru, smjestio se NYC Bagel.

Na vratima će vas dočekati Melisa Salihagić, vlasnica radnje koja je u svoj grad donijela autentična bagel peciva pripremljena po originalnoj recepturi iz New Yorka.

– Nakon života u Americi, odlučila sam se vratiti kući i pokrenuti nešto novo i drugačije. Željela sam pokušati ispričati jednu posebnu priču koja će povezati Sarajevo i New York, kaže Melisa na početku razgovora

U domovinu se vratila sa suprugom Davidom Levineom, čiji je pradjed bio vlasnik pekare ovih posebnih peciva u njujorškom Bruklinu.

- Ja i moj suprug David, koji je inače iz New Yorka, smo došli u Sarajevo iz New Yorka prije 4 godine i zatekli smo se tu za vrijeme pandemije, ne imajući namjeru ostati duže vrijeme. Za to vrijeme su nam djeca krenula u vrtić, jer mi je želja bila da dobro nauče bosanski jezik (mi u kući pričamo većinom engleski) i onda smo se nekako tu navikli i prije pola godine smo odlučili da ostanemo u Sarajevu duže vrijeme.

Svo vrijeme dok smo bili u Sarajevu smo se nekako osjećali ni tu ni tamo, jer smo radili freelance online, pa smo tako odlučili da započnemo nešto entrepreneurial ovdje jer nam je to uvijek bila želja. Ja sam inače grafička dizajnerica, ali također sam uvijek imala želju za uređivanjem enterijera, tako da nam je ovo bila savršena prilika da ostvarimo neke od naših snova.

– Uvijek smo razmišljali o tome kako da povežemo svoja iskustva i mjesta našeg porijekla. Tako je i nastala ova ideja. Sve pravimo ručno, primjenjujemo tradicionalne metode vrenja prije pečenja i koristimo domaće  sastojake. Naši bageli imaju nizak sadržaj masti i nimalo konzervansa, aditiva, šećera. Pored klasičnih bagela, u ponudi imamo i dodatke poput krem sira, ali i posebnu kafu. Želimo svojim gostima pružiti jedno drugačije iskustvo, ali i obogatiti sarajevsku ponudu internacionalne hrane – dodaje Melisa.

Svoja vrata su otvorili prije sedam dana, vrijedni tim se uhodava, a brojni zainteresovani kupci čekaju svoju priliku da probaju novi proizvod u našem gradu.

NYC Bagel je podršku dobio kroz program dodjele grantova USAID-ovog projekta “Diaspora Invest” koji podržava povratak bosanskohercegovačke dijaspore i njihova ulaganja u domovinu, rekli su iz USAID-a.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...