SA SVEČANE AKADEMIJE U NOVOM PAZARU: Reis Kavazović pozvao muslimane na ujedinjenje

Poručio je, također, kako je potrebno da svi urade svoj maksimum, jer samo jedinstveni mogu postići dalji razvoj i unapređenje lokalne sredine, te se suočiti s izazovima koji im idu ususret.

  • Vijesti

  • 30. Okt. 2023  

  • 0

Reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović obratio se večeras u Novom Pazaru na Svečanoj akademiji povodom 30. godišnjice Mešihata Islamske zajednice u Srbiji, te pozvao muslimane ove zemlje da se ujedine oko Mešihata i da postanu jedan džemat i jedinstvena snaga, prenosi Anadolija

Poručio je, također, kako je potrebno da svi urade svoj maksimum, jer samo jedinstveni mogu postići dalji razvoj i unapređenje lokalne sredine, te se suočiti s izazovima koji im idu ususret.

“Pozivam sve muslimane u Srbiji da se okupite oko Mešihata lslamske zajednice, oko muftije Mevluda Dudića i naše uleme, imama i muderisa, oko naših prvaka, oko svojih džamija, i da date lični doprinos i uzmete učešća u svakom dobru kojem budete pozvani. I čuvajte svoje džemate kao svetinje, Allah vas pomogao“, kazao je reisul-ulema Kavazović.

Značajna godišnjica

Istakao je da je danas u Novom Pazaru obilježena značajna godišnjica, 30. godišnjica Mešihata lslamske zajednice u Srbiji.

“To je bio mubarek dan za našu Islamsku zajednicu, dan koji je Uzvišeni Allah blagoslovio, jer je ono što je tog dana osnovano već polučilo izvanredne rezultate i dalo brojne raznovrsne i ukusne plodove. Bio je to dan kada je lslamska zajednica u Sandžaku, ali i u cijeloj Srbiji, ukoračila u novo doba, u novo vrijeme. Obnovljen je rad Gazi Isa-begove medrese, otvoreno je islamsko obdanište, osnovan je Fakultet islamskih studija, izgrađena je administrativna zgrada, obnovljen i izgrađen velik broj vjerskih objekata i uspostavljena zdrava upravna struktura, uvedena vjeronauka u škole. Što je još važnije: našim kolektivnim bićem prostrujala je jedna snažna energija obnove u svim pravcima i mi smo bili ponosni sasvim“, kazao je.

Kako je rekao, godišnjice su, baš kao i rođendani, tu da se malo zastane i razmisli, koliko smo bili uspješni u prethodnom vremenu i da li bismo, možda nešto trebali promijeniti.

"Uzmite Gazu za ibreta"

“Pozivam i sve vas, svoju braću ovdje, da uložite napor i ujedinite se oko Mešihata, da postanete jedan džemat, jedna jedinstvena snaga. Uzmite Gazu za ibreta, gdje su sada oni koji su im davali verbalnu podršku“, istakao je Kavazović.

Naglasio je ”situacija u svijetu sve se više komplikuje i niko, osim dragoga Boga, ne zna šta će se iz toga izroditi”.

“Mi ne možemo značajno utjecati na to što se događa, ali možemo – i obavezni smo – učiniti ono što možemo da zaštitimo sebe i svoje porodice. Najbolja zaštita je da se zadobije podrška Dragoga Boga, a ona se zadobija poštivanjem Njegove riječi i izbjegavanjem onoga što je On zabranio, a potom i pozivanjem na slogu i red. To nam je kur'anska naredba. A sloga je da se u porodici održava lijepa atmosfera, da se okupljamo u džamijama i na drugim mjestima i da ta okupljanja budu posvećena dobru, i da se brinemo jedni o drugima i o opštem dobru. A potom da njegujemo dobre i prijateljske odnose sa svojim komšijama, naročito onim bližnjim, s kojima dijelimo zajednički prostor i s kojim se svakodnevno susrećemo“, rekao je Kavazović, navodi agencija MINA.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...