DELEGATSKO PITANJE MINISTRU ZDRAVSTVA: Muamer Zukić traži od Rimca odgovore o tome je li učestvovao u promjenama UO KCUS-a

"Od ministra tražim obrazloženje aktuelnih dešavanja u vezi sa KCUS-om

  • Politika

  • 31. Okt. 2023  31. Okt. 2023

  • 0

Delegat SDA u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Mumaer Zukić zatražio je od federalnog ministra zdravstva Nediljka Rimca odgovore na pitanje je li on učestvovao u promjenama u Upravnom odboru Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.

- Danas sam na pisarnicu Doma naroda FBiH predao delegatsko pitanje upućeno ministru zdravstva u Vladi Federacije Nedjeljku Rimcu i to sljedećeg sadržaja:

- Da li je ministar Rimac predložio smjenu Upravnog odbora Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, kojeg je Vlada Federacije Bosne i Hercegovine razriješila na svojoj sjednici održanoj 4.10.2023. godine?

- Da li je ministar Rimac predložio imenovanje privremenog Upravnog odbora KCUS-a, kojeg je vlada FBiH imenovala na sjednici od 4.10.2023.?

- Pozivajući se na odredbe Zakona o zdravstvenoj zaštiti FBiH -koje propisuju da ministar predlaže razrješenja i imenovanja upravnih odbora zdravstvenih ustanova ovog tipa i nivoa- pitam gospodina Rimca, ukoliko nije uputio takav prijedlog, šta je poduzeo u vezi s očiglednim kršenjem zakona u onome što je njegova direktna nadležnost (predlaganje imenovanja i razrješenja UO KCUS-a)?

- Da li je postojeći (očigledno nezakonito imenovani) privremeni Upravni odbor KCUS-a tražio prethodnu saglasnost, ili da li je na bilo koji način konsultirao ministra, u vezi sa pokretanjem procedure smjene aktuelne direktorice KCUS-a? Planira li ministar Rimac poduzeti nešto po tom pitanju, ili će i to proći bez njegovog učešća i saglasnosti, iako je ista obavezna i bez nje zapravo nema zakonite smjene direktora KCUS-a?!

- Polazeći od navedenog, osnovano je pitati šta je po srijedi: ili je riječ o nepoznavanju propisa, ili ministar nije konsultovan u spomenutim procedurama, ili u istim ne želi učestovati, ili mu je Premijer Federacije uzurpirao nadležnosti?

Zbog svega navedenog, od ministra tražim obrazloženje aktuelnih dešavanja u vezi sa KCUS-om. Osim spomenutog, zanima me po kojim je kriterijima ministar postupao ako se bavio smjenama samo na kliničkim centrima u Sarajevu i Tuzli, a Sveučilišnu bolnicu u Mostaru je ostavio po strani i pored značajnih problema i velikog duga kojeg bilježi ova bolnica?

Danas sam na pisarnicu Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, a kao delegat u tom Domu, predao...

Objavljuje Muamer ZukićUtorak, 31. listopada 2023.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...