POLITOLOG DAVOR GJENERO ZA „SB“: Prijeti latentna opasnost; Uspostavljanjem Mandića, sudionika u ruskom državnom udaru, voda je na mlin onome što zagovara Dodik…

-Europska unija i euroatlantski partneri dramatično su oslabljeni na Balkanu, a Vučićeva politika, kako ona manifestna, tako i ona latentna, o kojoj govori samo besprizorni Dodik, bitno je ojačana, kazao je Gjenero.

  • Politika

  • 01. Nov. 2023  

  • 1

Zastupnici crnogorskog parlamenta u utorak izabrali su sa 46 glasova za, 19 protiv i jednim suzdržanim, vladu koju je predložio mandatar Milojko Spajić.

U novoj vladi su ministri iz Spajićevog Pokreta Europa sad, Demokrata Alekse Bečića, koji je postao i potpredsjednik vlade zadužen za sigurnost, te Albanske nacionalne stranke i umjerenog prosrpskog SNP-a koji imaju po dva ministra.

Vladu je podržala prosrpska i proruska desnica čiji je čelnik Andrija Mandić, prethodno izabran za predsjednika parlamenta, no nisu ušli u vladu. Njegova bi koalicija u vladu mogla ući početkom 2025. kad bi se prema njihovom sporazumu vlada trebala rekonstruirati.

Opozicija je tokom rasprave tvrdila da će Spajićeva vlada biti pod izravnom kontrolom prosrpske i proruske desnice.

“To znači da će 44. vlada biti antieuropska, anticrnogorska i proruska”, naveo je Danijel Živković iz Demokratske partije socijalista.

Upravo je novom predsjedniku Skupštine Crne Gore, inače četničkom vojvodi Andriji Mandiću, prva čestitka stigla od prijatelja iz Laktaša, Milorada Dodika.

Politolog Davor Gjenero, izvrstan poznavatelj prilika u Crnoj Gori i regionu, govorio je za „Slobodnu Bosnu“, te upozorio na opasnost nakon uspostavljanja nove vlasti u susjednoj Crnoj Gori, te podsjetio kako se sve događa u vrijeme kada Dodik glasno progovara o zajedničkoj državi Srba u kojoj bi bili bh. entitet Republika Srpska, Srbija i Crna Gora.

-Nedavno je Milorad Dodik otvorio dušu pred novinarkom Sputnjika, a pred kim bi nego pred predstavnicima Hazjajina, i rekao kako on, s gospodarom Vučićem i Prvoslavom Perićem, mora dogovoriti modalitete jedinstvene srpske države, nove Velike Srbije, a na Crnoj Gori ostaje da „demokratski” odluči hoće li se priključiti toj državi. Ova otvorenost pred ruskim propagandnim aparatom, kojem je time ostavljeno da manipulira „nacionalnim pokretom za ujedinjenje Srbije”, moralo bi ozbiljno zabrinuti Europsku uniju. Naime, cijeli mirovni projekt nakon II svjetskog rata utemeljen je na konceptu nepromjenjivosti granica, ali zaštiti ljudskih i ekonomskih sloboda i unapređivanju slobode kretanja ljudi, roba i kaptala na europskom području, kazao je Gjenero, te dodao:

Sastanak Dodik-Putin izazvat će potres na srpskoj političkoj sceni: Lider  iz Laktaša ugrožava i Vučića

-Ono što Dodik glasno govori, a očito potiho dogovara s gospodarima u Beogradu i Moskvi, izravno je rušenje koncepta Europe kao kontinenta mira i sloboda.

Kad su Crnoj Gori euroatlantski partneri zacrtali „crvene linije”, želi li ta država ostati članicom NATO saveza u punom formatu i želi li odmrznuti svoje pristupne pregovore s EU, koji su zamrznuti od smjene vlasti nakon izbora u kolovozu 2020, jasno je definirano da oni koji su sudionici u konspiraciji protiv crnogorske suverene države i koji su zagovornici patogenih utjecaja Rusije na Balkanu ne smiju sudjelovati u izvršnoj vlasti. Umjesto da slijedi europsku logiku izgradnje firewalla prema nedemokratskim opcijama, mandatar Spajić je, pod pritiskom predsjednika Milatovića i režima u Beogradu, svoju administraciju oslonio na Andriju Mandića i njegovu političku opciju, formalno treću po snazi u crnogorskoj Skupštini.

Protest u Crnoj Gori: Ima nas, crnogorske zastave 'prekrile' PodgoricuDEMONSTRACIJE U CRNOJ GORI NAKON USPOSTAVE PROSRPSKE VLASTI

Prepustivši im veto poziciju koju ima predsjendik Skupštine i čak 40 % političkih mjesta u administraciji i državnim i javnim poduzećima, pretvorili su Mandića i njegov bivši Demokratski pokret u ključnu političku opciju administracije. Usto, obećana je i rekonstrukcija, kad se zaboravi na crvene linije, a u toj bi rekonstrukciji Mandićeva opcija trebala dobiti četiri ministra i potpredsjednika vlade. Ta situacija naliči na onu u Srbiji 2012., kad su nakon izbora premijer Ivica Dačić i predsjednik Tomislav Nikolić bili uvjereni da su oni pobjednici, a nisu vidjeli da vlast polako pada u ruke formalnom potpredsjedniku vlade, ali šefu najveće stranke, Aleksandru Vučiću.

Uspostavljanjem Andrije Mandića, sudionika u ruskom državnom udaru 2016., koji je trebao spriječiti pristupanje Crne Gore NATO savezu, zagovornika istupanja iz NATO, nepriznavanja Kosova i otvorenog pristaše ideje ruske hegemonije i uspostavljanja Velike Srbije kao povlaštene države u ruskom hegemonijalnom modelu, voda je na mlin onome što Dodik zagovara. Time što je vlast u Crnoj Gori predana u ruke Mandiću, Europska unija i euroatlantski partneri dramatično su oslabljeni na Balkanu, a Vučićeva politika, kako ona manifestna, tako i ona latentna, o kojoj govori samo besprizorni Dodik, bitno je ojačana, kazao je Gjenero.

(M.I.)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...