DIREKTOR UKC-a TUZLA ODGOVORIO NA OPTUŽBE: Koliko pacijenata čeka na radioterapiju, da li je neko od njih preminuo...

- Niko od pacijenata nije umro zato što mu nije pružen radioterapijski tretman. Hitne slučajeve vrlo brzo zbrinjavamo u Mostaru, Sarajevo i Zenici - rekao je prof. dr. Denijal Tulumović, v. d. direktor UKC-a Tuzla.

  • Društvo

  • 02. Nov. 2023  

  • 0

Iz Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) Tuzla danas su negirali tvrdnje da pacijenti umiru čekajući da dođu na red za zračenje, koje se zbog nepostojanja radioterapije u Tuzli, mora obavljati u bolnicama u Sarajevo, Zenici i Mostaru, piše Faktor.

- Niko od pacijenata nije umro zato što mu nije pružen radioterapijski tretman. Hitne slučajeve vrlo brzo zbrinjavamo u Mostaru, Sarajevo i Zenici - rekao je prof. dr. Denijal Tulumović, v. d. direktor UKC-a Tuzla.

Podsjećamo, linearni akceleratori kojima se obavlja radioterapija, u UKC-u Tuzla već neko vrijeme nisu u funkciji. Vlada TK izdvojila je novac za nabavku novog aparata, ali ta nabavka još uvijek nije realizirana.

- Prvi aparati za radioterapiju nabavljani su u Tuzli 2009. godine. Tada smo pokrivali prostor Republike Srpske i sve kantone osim Sarajevskog. Tada su nabavljena dva uređaja i radioterapija je obavljana do 2023. godine. U tom periodu na servis uređaja je potrošeno 1.870.000 KM, a nije bilo sluha kod prethodnih vlada da se ti uređaju zanove. Ti uređaji se moraju zamijeniti novim nakon pet do sedam godina - kaže Tulumović.

Mi smo zatekli takvo stanje i početkom godine smo morali, dodaje Tulumović, obustaviti radioterapiju, a pacijente smo preusmjerili u Kliničku bolnicu Univerziteta u Mostaru, Klinički centar Univerziteta u Sarajevu i Kantonalnu bolnicu Zenica.

- Mi smo 30 marta raspisali tender za nabavku linearnog akceleratora i tri prateća uređaja potrebnih za radioterapiju. Ured za žalbe je 18. jula donio je prvo rješenje, a drugo 4. oktobra, gdje su potpuno obustavili nabavku uređaja. Imali su sitne zamjerke i tender je ponovo objavljen 23. oktobra, a s obzirom da se radi o međunarodnoj nabavci, javno otvaranje ponuda predviđeno je 11. decembra 2023. godine. Zadnja odluke Ureda za žalbe došla je pet minuta prije otvaranja ponuda - pojasnio je Tulumović.

On je dodao da je tender bio slično postavljen kao i u Zenici, ali zašto je sve prošlo drugačije treba pitati Ured za žalbe.

- Na listi čekanja za radioterapijski tretman se nalazi 106 pacijenata. Samo 37 pacijenata čeka na radioterapijski tretman između dva i tri mjeseca. Optimalno vrijeme za započinjenje radioterapije je do dva mjeseca. Potpisat ćemo vrlo brzo ugovor s Kantonalnom bolnicom Zenica i u toj bolnici će početi s radom druga smjena, nakon 15 sati, samo za naše pacijente, a mi ćemo ustupiti naša četiri ljekara. Također, obezbijedit ćemo i prijevoz za pacijente koji imaju potrebu za tim - kaže doc. dr. Igor Hudić, medicinski direktora UKC-a Tuzla.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...