ZASTUPNICA PDA ELZINA PIRIĆ: "Pozivam SIPA-u da provede istragu o stanju na UKC Tuzla. I mi smo krivi za smrt onkoloških pacijenata"

"Šta će biti s tim pacijentima, dame i gospodo, ponovo niko ne odgovara", kaže Pirić

  • Politika

  • 10. Jan. 2024  

  • 2

Na današnjoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta Federacija Bosne i Hercegovine, zastupnica PDA Elzina Pirić ukazala je na očajan položaj u kojem se nalaze onkološki pacijenti sa područja Tuzlanskog kantona, prenosi Raport.ba.

Prvo se požalila da nikada nije dobila odgovor Ministarstva zdravstva TK i menadžmenta Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla (UKC) koje je uputila na ranijoj sjednici.

"Pozivam Vladu FBiH, Ministarstvo zdravstvo FBiH, Agenciju za istrage i zaštitu (SIPA), Federalnu upravu policije (FUP), federalno ministarstvo, nadležna tužilaštva... da provedu istragu o stanju na UKC Tuzla.

Kao stanovnik Tuzlanskog kantona sam dužna ponovo da pričam o stanju i uslovima u kojima žive onkološki pacijeti na Tuzlanskom kantonu, Posavskom kantonu i svim onim koji zdravstvenu zaštitu ostvaruju u UKC Tuzla", navodi Pirić.

Upoznala je prisutne s informacijom da je rad Klinike za onkologiju i radioterapiju na UKC Tuzla obustavljen 17. februara 2023. godine odlukom Kantonalnog tužilaštva TK i da je oduzeta licenca za rad, dodavši da se šest mjeseci radilo bez licence.

"Oprema službe za medicinsku fiziku nije ispravna. Niko nije odgovarao", dodala je Pirić, pozivajući se na informacije koje su joj dostavili pacijenti.

"Tender za nabavku opreme za radioterapiju pada pet puta.

Postoje osnovi sumnje da je naštiman i da se pogoduje pojedinim firmama", kaže Pirić i pita se kako su klinike u Sarajevu i Zenici nabavile ove aparate, a u Tuzli ne mogu.

Otkriva da pacijenti sa područja TK ne idu na zračenju u Sarajevo od 1. decembra 2023., dok će u Zenicu moći ići do 8. februara ove godine.

"Šta će biti s tim pacijentima, dame i gospodo, ponovo niko ne odgovara.

Za smrt onkoloških pacijenata smo između ostalih odgovorni i mi i čitavo ovo društvo", naglasila je Pirić na sjednici.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...