BLINKEN IZ TEL AVIVA: "Humanitarne zalihe koje ulaze u Gazu nisu dovoljne"

Blinken je rekao da je tokom sastanka s izraelskim dužnosnicima naglasio da se “zaštita civila mora odvijati ne samo u Gazi, već i na Zapadnoj Obali”.

  • Svijet

  • 03. Nov. 2023  

  • 1

Humanitarne zalihe koje ulaze u Pojas Gaze nisu dovoljne, rekao je u petak američki državni sekretar Antony Blinken tokom posjete Izraelu, inače trećoj posjeti toj zemlji od 7. oktobra.

Obraćajući se novinarima u Tel Avivu, Blinken je rekao da je tokom sastanka s izraelskim dužnosnicima naglasio da se “zaštita civila mora odvijati ne samo u Gazi, već i na Zapadnoj Obali”, prenosi Anadolija.

Dodao je kako je s izraelskim dužnosnicima razgovarao i o humanitarnom primirju u Gazi, za koje je potrebno vrijeme.

“Od samog početka smo bili vrlo jasni da se u ovom sukobu ne otvara drug ili treći front”, dodao je Blinken.

Blinken je rekao da je dvodržavno rješenje "jedini put" da se osigura trajna sigurnost za židovski, demokratski Izrael i Palestince koji shvaćaju svoj legitimitet da žive u vlastitoj državi.

Izraelska vojska je proširila svoje zračne i kopnene napade na Pojas Gaze, koji je pod nemilosrdnim zračnim udarima od iznenadne ofenzive Hamasa 7. oktobra.

U sukobu je ubijeno gotovo 10.800 ljudi, uključujući najmanje 9.227 Palestinaca i više od 1.538 Izraelaca.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...